NGM: Nem lenne tragédia az IMF-tárgyalás kudarca

Vágólapra másolva!
"Nem lenne tragédia", ha nem sikerülne megállapodnia a kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Wall Street Journal amerikai üzleti napilapnak szerdán. Magyarországnak több mint elegendő forrása van kötelezettségei teljesítéséhez - idézi az újság internetes oldalán olvasható cikk az államtitkárt, aki tagja a magyar IMF-tárgyalódelegációnak.
Vágólapra másolva!

Pleschinger azt is mondta, hogy a kormány kész megtárgyalni és megvizsgálni minden lehetőséget, de Magyarország számára "nagyon előnyös" lenne egy elővigyázatossági hitelkeret. "Meglátjuk, mi az a megoldás, ami mindkét félnek a legjobb" - jelentette ki.

Az Orbán-kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy a korábbi elutasítás ellenére mégis az IMF-hez fordul hitelkeretért. (Ezzel sem kerülhette azonban el az ország adósosztályzatának többszöri leminősítését.) Azóta kiderült, hogy az elővigyázatossági hitelkeret megítélése valószínűtlen, egy szigorú feltételekhez kötött hitelprogram jöhet csak szóba.

December közepén az IMF és az EU közös tárgyalódelegációja idő előtt hazautazott az előzetes egyeztetésekről, miután a kormánytöbbség olyan törvényeket terjesztett be, amelyek az Európai Központi Bank szerint sértik az MNB függetlenségét. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének kérése ellenére a törvényeket el is fogadta a parlament.

Az utóbbi napokban több jel is utalt arra, hogy a befektetők egyre kevésbé bíznak Magyarországban. Csúcsra emelkedett az országkockázati felár és az állampapír-piaci hozamok szintje, és történelmi mélypontjára gyengült a forint.