Orbán lyukas memóriájáról ír Oszkó Péter a Financial Timesban

Vágólapra másolva!
Oszkó Péter szerint nem az előző kormány a felelős azért, hogy Magyarország gazdaságilag sebezhető állapotba került, a volt pénzügyminiszter erről a Financial Timesban írt hosszú blogbejegyzést.
Vágólapra másolva!

Szomorúnak nevezte Oszkó Péter a Financial Times üzleti napilap internetes kiadásában megjelent blogbejegyzésében, hogy a mai napig akadnak olyanok az országban és az Európai Parlamentben egyaránt, akik szerint Magyarország gazdasági védtelenségéhez az előző kormány hagyatéka is hozzájárult. A korábbi pénzügyminiszter keddi bejegyzése szerint Magyarország sebezhetősége egyenes következménye az Orbán Viktor által vezetett kormány gazdasági döntéseinek.

Oszkó cikke szerint Orbán múlt heti brüsszeli beszédében azt mondta, az vezetett a magyar gazdaságpolitika IMF-től való eltávolodásához, hogy kormánya egy a csőd szélén álló országot vett át.

Oszkó Péter szerint amikor 2010 nyarán az Orbán kormány négyéves ciklusa megkezdődött, az államháztartás hiánya 80 százalékos volt, valamivel az uniós országok átlaga alatt. Oszkó szerint a költségvetési hiány 2010-es mértéke várhatóan 3-4 százalékos volt, amikor az előző kormány átadta a vezetést, mint Oszkó írta, ezt a számot több európai ország is megirigyelhette volna.

Oszkó szerint ezek a számok romlottak az elmúlt évben, még annak ellenére is, hogy a kormány visszaállamosította a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. A strukturális deficit elérte a 6 százalékot 2011 végére, az államháztartási hiány pedig 83 százalék közelébe emelkedett.