Mit mond a kormány a forintválságról?

magyarországra cserélik a fémpénzek feliratát, pénzérme, forint
Vágólapra másolva!
Nem lesz államcsőd, minél előbb meg kell egyezni az EU-val, nem tragédia, ha nincs IMF-hitel - ezeket mondták kormánypárti vezető politikusok, miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért zuhan a forint, mert az IMF-tárgyalásokról találgatnak a piacon.
Vágólapra másolva!

"Az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot - ezzel a címmel adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerda délután, amelyben a soha nem látott mélypontra eső forint mozgását kommentálták. (A forint árfolyamát itt követheti folyamatosan.)

A minisztérium azt írta, "a forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval". A Nemzetközi Valutaalap január 18-án dönthet arról, hogy feljogosítja-e a magyarországi delegációt a tárgyalások megkezdésére. Az NGM szerint addig "a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában".

Az IMF és az Európai Unió delegációja decemberben azért utazott haza idő előtt, mert a kormány nem volt hajlandó visszalépni a jegybanktörvény és a stabilitási törvény megszavazásától. A két törvényt a parlament végül annak ellenére elfogadta, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levélben kérte Orbán Viktort a visszavonásukra.

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki az IMF-EU-tárgyalásokon is részt vesz, azt nyilatkozta a Wall Street Journalnek, hogy "nem lenne tragédia", ha nem tudna Magyarország megegyezni az IMF-fel és az EU-val, ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elővigyázatossági hitelvonal "nagyon hasznos" lenne Magyarországnak.

Az IMF delegációvezetője azonban világossá tette, hogy Magyarország csak a hitelvonalnál szigorúbb gazdaságpolitikai felügyelettel járó készenléti hitelkeretre számíthat, igaz, ha nem akarja, akkor abból nem kell majd pénzt lehívnia, vagyis nem feltétlenül lenne abból adósság. Pleschinger azt mondta, "tárgyalhatunk és átgondolhatunk minden lehetőséget".

A hosszú távú magyar kötvényhozamok azonban 10 százalék fölé kerültek, ami fenntarthatatlan kiadást jelent az államnak hosszabb távon. A csúcsra érő csődkockázat és a rekordmélységbe zuhanó forint azt jelzi, a piac nem bízik abban, hogy Magyarország finanszírozni tudja magát az IMF és az EU segítsége nélkül.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint azonban "nem lesz államcsőd". Azzal érvelt, hogy "Magyarország jó ügyfél. Fizet, ha kölcsönt vesz fel" - mondta a Hír24-nek arra hivatkozva, hogy az adósság terheinek fizetése nélkül a magyar költségvetés többletben lenne.

Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter, aki a magyar tárgyalódelegációt vezeti, a Figyelőnek adott, csütörtökön megjelenő interjújában azt nyilatkozta, hogy Magyarország amilyen gyorsan csak lehet, meg akar állapodni az Európai Bizottsággal. Ez azt jelenti, hogy mielőtt jövő szerdán Washingtonba utazik, fel akarja keresni Németország, Ausztria és Franciaország kormányát, hogy elnyerje a támogatásukat a tárgyalások elkezdéséhez.

Az Európai Bizottság szóvivője szerda reggel azt mondta, az Európai Unió néhány napon vagy héten belül eldönti, hogy kezdeményez-e eljárást Magyarország ellen az újonnan elfogadott törvények miatt. A bizottság vizsgálja, hogy a január 1-jén életbe lépett alaptörvény és az azt kiegészítő törvények (például a jegybanktörvény és a stabilitási törvény) megfelel-e az európai jognak. "Ezek a törvények most léptek hatályba, az aggályaink fennmaradtak, és addig fenn is maradnak, amíg a bizottság be nem fejezi a jogi vizsgálatot" - mondta a bizottság szóvivője.

Amennyiben a bizottság úgy értékeli, hogy a magyar jog az európai jogba ütközik, felszólítja Magyarországot, hogy változtassa meg a törvényt. A válaszra két hónap áll rendelkezésre, majd újabb felszólítás következik, ha nem hajlandó rá a magyar kormány. Újabb két hónap eltelte után a bizottság az Európai Bíróságon kezdeményezheti az uniós jogba ütköző magyar törvények megsemmisítését, illetve pénzbeli büntetést is kiszabhat.