Nem húzta bóvliba a Molt az ország

Vágólapra másolva!
Londonból jó, Bukarestből rossz hírt kapott a Mol kedden. A Fitch hitelminősítő nem fokozta le az olajtársaság hiteleinek besorolását a magyar devizaadósság után, a román versenyhivatal viszont közben több mint 18 millió euróra büntette a céget.
Vágólapra másolva!

Nem érinti Magyarország szuverén adósbesorolásainak nemrégiben bejelentett leminősítése a Mol osztályzatait, a magyar olajipari cég pénzügyi helyzete szilárd - közölte a Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt pénteken BB+, befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta a magyar devizaadósságot.

A legnagyobb európai hitelminősítő jelenleg "BBB mínusz" - azaz befektetési ajánlású - besorolást tart érvényben a Mol hosszú futamidejű deviza- és forintadósságaira, stabil kilátással.

A Mol-osztályzatokkal kapcsolatban kedden ismertetett állásfoglalásában a Fitch Ratings közölte, hogy a magyar vállalat pénzügyi ellátottsága megfelelő, az adósságai kiegyensúlyozott ütemben járnak le, a cégnek az idén nincsenek nagy összegű törlesztési kötelezettségei, és ez csökkenti a hitelköltségek növekedésével járó kockázatokat.

Romániából azonban rossz hír érkezett a magyar olajtársaság számára. A román versenyhivatal megbüntette az országban működő olajtársaságokat, mert a hivatal szerint összehangoltan vonták ki az egyik üzemanyagtípust a piacról, ami versenyellenes.

A Mol a Budapesti Értéktőzsdén publikált közleménye szerint megtámadja a döntést, amely a Mol számára 18,5 millió euró büntetést ír elő. Az olajtársaság szerint ez a 2010. évi üzleti forgalom 3 százalékát tenné ki. A Mol arra hivatkozott, hogy a benzintípust saját döntése alapján vonta ki a forgalomból, nem játszott össze senkivel, ezért kérte a végrehajtás felfüggesztését, és a döntést megtámadja a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon 30 napon belül.