Matolcsy: Kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, levél Járainak
Vágólapra másolva!
Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter címmel adott ki közleményt Matolcsy György, így reagálva (mint fogalmaz: volt barátja) Járai Zsigmond nyilatkozatára, amelyben őt elhasználódottnak nevezte. A miniszter szerint az Orbán-kormány szerinte példátlan gazdasági sikerét "nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság".
Vágólapra másolva!

Közleményben reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Járai Zsigmondnak, a Költségvetési Tanács nemrég lemondott elnökének keddi nyilatkozatára. A volt jegybankelnök ugyanis arról beszélt az M1 Ma reggel című műsorában, hogy minisztercserére lenne szükség.

Matolcsy délután kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "némi szomorúsággal állapítottam meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit". A miniszter szerint a kormány által 2010-ben örökölt több mint 7 százalékos költségvetési hiányt az év végére 4,2 százalékra szorították le, a 2011-es költségvetést többlettel zárták, a 2012-re előre jelzett költségvetési hiány az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3 százalék alatti lesz.

Matolcsy kitér a többi között a Széll Kálmán-tervre, munkaösztönző, munkahelyteremtő lépéseket említ, a lakossági devizaadósság csökkentésére, illetve a kormány és a Bankszövetség megállapodására utal.

Úgy fogalmaz: "példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán-kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát".

Mindezek után hozzáteszi: "Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság."

"Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek" - zárja közleményét Matolcsy György.