Nekimehet az IMF az egykulcsos adónak

Vágólapra másolva!
Gambia mellett Magyarország kerül szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa napirendjére, de hivatalosan a hitelkérelemről nem esik szó. A korábban nyilvánosságra került aggályokat viszont hivatalosan is megfogalmazhatják az országértékelésben. A Bloomberg egy, az ügyben járatos forrásától úgy értesült, hogy az IMF az egykulcsos adózás megváltoztatását is kérheti Magyarországtól.
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos személyijövedelem-adózás megváltoztatását is kérheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar hiteltárgyalásokon - tudta meg a Bloomberg egy, a neve elhallgatását kérő forrástól.

A nyilatkozó a lap szerint ismeri az IMF-tárgylások előkészítésének a menetét. "Az egykulcsos adó fontos része lesz a tárgyalásoknak" - mondta, hozzátéve, hogy a Valutaalap általánosságban véve ellenzi az egykulcsos adórendszereket.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa szerdán tárgyal Magyarországról Washingtonban. A vezető testület nem a magyar hitelkérelemről tárgyal, de az elfogadandó jelentések részei lesznek a lehetséges későbbi magyar tárgyalások dokumentációjának is.

Irina Ivascsenkó, az IMF budapesti irodavezetője január elején elmondta, hogy az ülésnek nem lesz témája hivatalosan a Magyarországnak nyújtandó hitelkeret. Az IMF honlapján elérhető napirend szerint a novemberi látogatás után készült országértékelést és a 2008-2010-es hitelprogram második utólagos felülvizsgálatát tárgyalja meg az igazgatótanács. Emellett Gambia országértékeléséről is beszélnek.

A Dow Jones hírügynökség január elején azt írta, hogy a január 18-ai ülés megteremtheti az alapot a tervezett tárgyalásokhoz az új hitelprogramról, és várható, hogy az IMF értékelése körvonalazza majd a nemzetközi pénzintézet aggodalmait a magyar kormány gazdaságpolitikája iránt. Ebből nagyjából az is kiderülhet, milyen feltételeket szab majd az IMF az új programhoz. Magyar tisztségviselők azt mondták, hogy az igazgatótanács meg fogja vitatni az IMF következő hivatalos látogatását Magyarországra - tette hozzá a Dow Jones.

A jelentésben a Valutaalap kritizálta a kormány rögtönzéses gazdaságpolitikáját, aggódott az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása miatt, és javaslatot tett a Költségvetési Tanács megerősítésére. A kiszivárgott jelentés még nem tett említést az egykulcsos adóról.