Korábbi csúcsát közelíti a magyar csődkockázat

Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt 630 pontra emelkedett a magyar állam csődkockázatát mutató CDS-felár, ezzel megközelítette eddigi 636 pontos csúcsát. A Reuters az új jegybanktörvénnyel hozza összefüggésbe a mutató megugrását, az MTI által idézett londoni elemzők szerint pedig módosítani kell a jegybanktörvényt ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint a magyar állam csődkockázatát jelző 5 éves CDS-felár látványosan emelkedett a keddi kereskedésben - adta hírül a Portfolio.hu. A mutató 19 bázisponttal 630 bázispontra ugrott, ezzel nagyon közel került a november 25-én felállított 630 pontos csúcsához.

A hírügynökség beszámolója megjegyezte, hogy a parlament a múlt pénteken fogadta el az új jegybanktörvényt, amelyet számos külföldi kritika ért az elfogadását megelőzően.

A forint a törvény elfogadása után gyengülni kezdett, az állampapír-piaci hozamok pedig az év első kereskedési napján két éve nem látott szintre emelkedtek. A forint gyengülése kedden is folytatódott, a 10 éves kötvény referenciahozama már 10,28 százaléknál jár.

Az MTI kedden délután azt közölte, hogy londoni elemzők szerint valószínűleg módosítani kell az MNB-törvényt ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására.