Kamatemelést várnak kedden a jegybanktól londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Egyöntetűen biztosra veszik az MTI által megkérdezett londoni befektetési házak a keddi magyar kamatemelést. A legtöbben 0,5 százalék körüli emelést várnak a jegybanktól.
Vágólapra másolva!

Bizonyosra jósolták a magyar jegybank keddi újabb kamatemelését londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak körében ugyanakkor az nem volt konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB ismét fél százalékponttal emeli alapkamatát; több londoni szakértő is azon a véleményen volt, hogy megvan az esély egy kisebb mértékű szigorításra.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi közgazdászainak prognózisa szerint az MNB várhatóan addig folytatja a monetáris szigorítást, amíg a forint be nem áll egy erősebb - tartósan 300 forint alatti - árfolyamszintre, és amíg a felfelé ható inflációs kockázatok nem enyhülnek.

A ház elemzői közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa kedden újabb 0,50 százalékponttal emeli alapkamatát, de a cég szerint az esélyek "a kisebb emelés felé hajlanak". A JP Morgan elemzői mindenesetre azzal számolnak, hogy a voksok - a decemberi kamatdöntéshez hasonlóan - megoszlanak a 0,25 és a 0,50 százalékpontos emelés között.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzői egyértelműen csak 0,25 százalékpontos kamatemelést jósoltak keddre, kiemelve prognózisukban, hogy az MNB monetáris tanácsa az előző havi emelés után még a szünet lehetőségét is felvetette arra az esetre, ha a piaci kondíciók nem romlanak.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői ugyanakkor fél százalékpontos kamatemelést várnak a keddi monetáris tanácsi ülésen, kiemelve, hogy ez még el is marad a piacon beárazott mértéktől, a piaci árazások a GS kimutatása szerint ugyanis inkább 0,75 százalékpontos emelési várakozásra utalnak.