Február közepétől lehet pályázni a bérkompenzációra

Vágólapra másolva!
Egy friss kormányhatározat szerint február 10-ig megszületnek a bérkompenzációs pályázati rendszerhez szükséges jogszabályok.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek január végéig, jövő szerdáig ki kell dolgoznia a bérkompenzációs pályázati rendszer elindításához szükséges törvénymódosításokat, február 10-ig pedig készítse el a szabályozást - derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározatból.

Bérkompenzációra azok a cégek pályázhatnak, amelyek vállalják, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést valamennyi munkavállalójuk számára januártól - visszamenőlegesen is - biztosítják. Emellett a pályázó cégnek garantálnia kell, hogy a dolgozói létszámot idén legalább szinten tartja.

Az [origo] összeállítása szerint a kormány bonyolult támogatási formákkal próbálja egyrészt béremelésre kényszeríteni a vállalkozásokat, másrészt azt is előírni, hogy nem bocsáthatnak el dolgozókat. A szabályok labirintusa azonban oda is vezethet, hogy egy cégnek inkább megéri leépíteni, mint igénybe venni az állami támogatásokat. (A bérkompenzáció lehetséges hatásairól itt olvashat részletesen.)