Ismert személyek, kórházak az adózók feketelistáján

Vágólapra másolva!
Gáspár Győző és felesége, Stadler József, az Electro World, a Herz Szalámigyár, kórházak, önkormányzatok tartoznak folyamatosan sok adóval, járulékkal az államnak.
Vágólapra másolva!

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak a magánszemélyeknek a nevét, akik folyamatosan legalább fél éve minimum tízmillió forintnyi adóval, járulékkal tartoznak az államnak. A feketelistán (pdf-formátumban) több mint 3500 személy van, közülük harmincnak nem tudja a lakcímét az adóhatóság.

Ismert személyek is helyet kaptak a szégyenpadon. Gáspár Győző és felesége, Stadler József, az adócsalás miatt most börtönben ülő egykori rendőr ezredes, Földesi-Szabó László, Lang Györgyi popénekes a nagy adósok népes táborába tartozik.

A nem magánszemély adózók (vállalkozók, vállalatok, önkormányzatok, állami intézmények) közül is gyűjti a renitenseket a NAV. Itt már azoknak a nevét és címét hozza nyilvánosságra az adóhatóság, amelyek fél éven keresztül legalább 100 millió forintnyi köztartozást halmoztak fel.

Csaknem 1800 nem magánszemély adózó van ezen a feketelistán, vagyis alsó hangon 180 milliárd forint a tartozásuk.

Vegyes a kép. A nagyobb, ismertebb cégek közül megtaláljuk a listán az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, a Herz Szalámigyár Zrt.-t, a Cornexi Élelmiszeripari Zrt.-t. Önkormányzatok is felkerültek a feketelistára: Alsóvadász és Nick önkormányzata nagy adósa az államnak. Megtalálható a felsorolásban a Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány vagy az Esztergomi Fürdő (spa) Szolgáltató Zrt. is.

Az egészségügy is a fertőzött területek közé tartozik. Továbbra is a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak.

Negyedévente szokta közzétenni a NAV a nagy adósok listáját. A megelőző listán, ami a tavaly szeptember végi állapot alapján készült, nyolcvannal több cég volt, de 250-nel kevesebb magánszemély.