Ezermilliárd forintért fejleszt a Samsung

Vágólapra másolva!
Termelőeszközökre és kutatás-fejlesztésre fordít ezermilliárd forintnak megfelelő vont a dél-koreai Samsung. A cég ezenfelül történetének legnagyobb létszámbővítésére készül: 26 ezer főt vesznek fel világszerte.
Vágólapra másolva!

Történetének legnagyobb beruházási programjára készül a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Samsung-csoport. Dél-Korea vezető ipari csoportja - amelyhez egyebek mellett a Samsung Electronics is tartozik - mintegy 47 ezer milliárd vont, átszámítva nagyjából ezermilliárd forintot szán az idén termelésének bővítésére, illetve korszerűsítésére. Emellett 26 ezer fővel bővítik a dolgozói létszámot, ekkora bővítésre szintén nem volt példa a társaság fennállása óta.

A társaság keddi közleményében nem részletezte, hogy mely területeken, illetve hol tervezi a beruházásokat. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a legtöbb pénzt termelőeszközökre fordítja, a második helyen a kutatás-fejlesztés áll. A világ legnagyobb tévékészülék-gyártója hétfőn közölte, egymilliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket - első ízben 1997 óta -, hogy finanszírozza termelésének bővítését, illetve korszerűsítését. A vállalat vezető pozícióban van az európai laptévépiacon, és az első helyen áll az okostelefonok globális piacán, valamint a tévéeladásokat tekintve is.

A Samsung Magyarországon nyitotta meg első európai gyárát, azóta a kezdeti 10 millió dollárról 4,3 milliárd dollárra növelte itteni bevételét. A gödi, jászfényszarui és szigetszentmiklósi gyárak több ezer embernek adnak munkát. A Samsung Chemical műanyag granulátumot gyártó üzemét tavaly júniusban adták át a Tatabányai Ipari Parkban.