Olcsóbb hitelhez jutott az állam a kormányzati békülékenység után

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a 12 hónapos kincstárjegy hozama a csütörtöki aukción. A túljegyzés azt mutatja, hogy kezdenek visszatérni a befektetők az IMF-megállapodásra törekvő Magyarország állampapírpiacára.
Vágólapra másolva!

Túljegyzés mellett esett a 12 hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozama a csütörtöki kibocsátásnál, ami azt mutatja, hogy a befektetők némileg kisebb árat kérnek azért, hogy megvásárolják a magyar papírokat.

A meghirdetett 45 milliárd forintos mennyiségre 71,3 milliárd forint ajánlat érkezett. Két hete, amikor ugyanennyit adott volna el az Államadósság Kezelő Központ, csak 41,6 milliárdnyi ajánlat futott be.

Az érdeklődés miatt az ÁKK megtehette, hogy alacsonyabb hozamokat ígérve adta el a papírokat, így az átlaghozam a 12 hónapos kincstárjegy legutóbbi január 5-i kibocsátásakor mért 9,96 százalékáról 8,19 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy ennyivel olcsóbb az állam számára forrást szerezni.

A befektetők érdeklődése növekszik azáltal, hogy az IMF-hitelkeret egyre valószínűbbnek tűnik. Ez a piaci hozamok mellett a forint árfolyamán is meglátszik, a két napja még 312 forint körül forgó euró csütörtökön már 300 forint környékére került.