Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormányzati mentalitás miatt elhalasztja a magyarországi gyárbővítést a Michelin

Vágólapra másolva!
A Michelin magyar leánycége szerint másfél évvel ezelőttig lehetett hosszú távra tervezni, de az azóta kiszámíthatatlanná vált gazdasági környezetben nem, ezért a cég nem kezd hozzá a nyíregyházi gyár régóta tervezett bővítéséhez.
Vágólapra másolva!

"Ma nem tudom, mikor folytatjuk a nyíregyházi gyár versenyképességének javítása érdekében tervezett kapacitásnövelő beruházásainkat, amelyek természetesen jelentős létszámbővítéssel jártak volna együtt" - nyilatkozta a Világgazdaságnak John Young, a Michelin Hungária Abroncsgyáró Kft. ügyvezető igazgatója.

A cégvezető közölte, a kétmillió darabos éves nyíregyházi gyártókapacitás túl kicsi, hiszen méretgazdaságossági szempontból az évi 8-10 millió abroncs lenne a megfelelő. "Ezért a nyíregyházi üzem nem versenyképes" - mondta a cégvezető, és hozzátette, három éve még arra készültek, hogy folytatják a tavaly befejezett fejlesztéssorozatot. A cég eddig összesen 300 millió eurót fektetett be Magyarországon, a nyíregyházi gyárban pedig az utóbbi öt évben 100 millió eurós beruházást valósítottak meg.

Young elmondta azt is, hogy 1996-tól 2010-ig kiváló volt a francia kézben lévő világcég magyar leánycégének kapcsolata a magyar kormányokkal, ám tizennyolc hónapja minden gyökeresen megváltozott. Szerinte korábban lehetett hosszú távra tervezni, azonban a mostani kormányzati mentalitás, az új adók és az új törvények nem teszik kiszámíthatóvá a gazdasági környezetet. Hozzátette: "Itt van például a béremelés kérdése: nincs konzultáció, nincs kapcsolat, nincs egyeztetés az érdekeltekkel. Ránk kényszerítik a béremelést, noha nálunk az átlagos béremelés mértéke minden évben meghaladta az inflációs rátát, csak éppen az egyéni teljesítmény alapján differenciáltunk. Tehát az egyéni teljesítményre fizetünk, nem azért, mert valaki azt mondja, fizetni kell. Most pedig kényszerhelyzetben vagyunk, és azt számoljuk, hány száz embernek kell az előírások szerinti kötelező béremelést adni".

Orosz József pénzügyi igazgató pedig azt mondta, a nyíregyházi üzemben megvalósított 100 milliós beruházási kerethez 5 százalékos munkahelyteremtő állami támogatást kapott a cég 2011-ig, miután 217 új munkahelyet létesített Nyíregyházán, ahol a mostani 1050 alkalmazott dolgozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről