Megugrott a cukor ára tavaly

cukor, édesítő
Vágólapra másolva!
Egy év alatt közel 42 százalékkal lett drágább a cukor, ami részben magyarázza, hogy miért emelkedett átlag fölött az élelmiszerek ára. A KSH decemberi adatai szerint tavaly 3,9 százalékos volt az infláció, átlag fölött drágultak az üzemanyagok, átlag alatt a szeszes italok.
Vágólapra másolva!

Csökkent az áremelkedés üteme decemberben, viszont az élelmiszerek és üzemanyagok ára átlag felett drágult. 2011-ben összességében 4 százalék alatt maradt az infláció - derült ki a KSH pénteken publikált adataiból.

Decemberben az egy évvel korábbi szinthez képest 4,1 százalékkal volt nagyobb az árszínvonal, a novemberi inflációhoz képest pedig 0,2 százalékkal. A KSH adatai szerint egy hónap alatt leginkább a tojás és a sertéshús drágult az élelmiszerek közül, miközben olcsóbb lett a liszt és az étolaj.

2010 decemberéhez mérve az élelmiszerek átlag fölött, 4,6 százalékkal drágultak. 12 hónap alatt jelentősen, 41,9 százalékkal nőtt a cukor, 25,7 százalékkal a margarin, 20,5 százalékkal a sertészsiradék ára, csökkent viszont az idényáras élelmiszerek ára. Érezhetően, 15,9 százalékkal drágultak az üzemanyagok, míg 4,6 százalékkal a gyógyszerek. A háztartási energia is átlag fölött, 5,9 százalékkal drágult, ezen belül a távfűtésé 9,1, a vezetékes gázé 5,6 százalékkal.

2011-ben összességében a fogyasztói árak 3,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szinthez képest. Átlag fölött az élelmiszerek (6,6 százalék), vagy éppen a háztartási energia (5,7 százalék) drágultak, átlag alatt pedig a ruházkodási cikkek (2,9 százalék), a szeszes italok és dohányáruk (0,5 százalék) vagy a szolgáltatások (2,2 százalék).

A KSH által számított, a nyugdíjasok által gyakrabban vásárolt termékek árát figyelembe vevő index átlag fölött emelkedett: 4,3 százalék volt decemberben éves alapon, és 4,4 százalék 2011-ben.