A magyar terheket is nyögik az euróválságtól szenvedő bankok

Ártott vagy segített a kormány-banki háború a devizahiteleseknek? Frank, euro, válság
Vágólapra másolva!
A forint árfolyama, a magasba emelkedett hozamok és az ország kockázatossága miatt aggódhatnak a Magyarországon érintett külföldi bankok, amelyeket közben az euróválság szorongat - írja a Financial Times a magyar bankokról szóló cikkében.
Vágólapra másolva!

Nem elég, hogy az eurózóna adósságválságának nyomását is érzik, az európai bankoknak Magyarország szorításával is szembesülniük kell - írta a Financial Times cikkében.

Magyarország bankszektorának 80 százaléka külföldi bankok kezében van, Ausztriából a Raiffeisen és az Erste, Olaszországból az Intesa Sanpaolo (CIB Bank) és az Unicredit, Belgiumból a KBC (K&H Bank) birtokol jelentős piaci részesedést.

"A növekedés évei után a kockáztatásuk úgy látszik vesztes játékká válhat" - írta a brit lap. Az Orbán-kormány 2010 májusi megalakulása óta ellenséges a külföldi bankokkal szemben, áll a cikkben. Az ellenséges környezet alatt értették a jegybank elleni támadást is, amely az IMF-EU-megállapodás legnagyobb akadálya.

A magyar fizetőképesség körüli aggodalom 10 százalék fölé emelte a 10 éves lejáratú, bóvlivá minősített magyar állampapírok hozamát, amely a bankok kimutatásaiban is "lyukakat hagyhatnak". (A hozam emelkedése a gyakorlatban a kötvény árfolyamának esését jelenti, vagyis a bankok kezében lévő hatalmas állampapír-állomány jóval kevesebbet ér.)

A bankok amiatt is nehézséggel küzdenek, mert hiába külföldi a tulajdonosuk, forrásszerzésük a Magyarország értékelésétől is függ. Azáltal, hogy a magyar kockázatosság megemelkedett, a bankoknak is magasabb kockázati prémiumot kell fizetniük, ha pénzt akarnak szerezni.

A külföldi bankok mérlegének az is árt, hogy a magyarországi leányaik döntően forintban szerzik bevételeiket, a külföldi anyabank azonban euróban számol el. A forint euróval szembeni gyengülése tehát rontja az európai bankok mérlegét. A forint gyengülése a főként svájci frankban fennálló adósságok kockázatát is emeli, ami miatt a bankoknak a frankárfolyam emelkedésével egyre több céltartalékot kell elhatárolniuk a jövőbeli veszteségeikre - ezt pedig a nyereségükből teszik.

A kormány megállapodott a bankokkal decemberben, de a bankrendszer vesztesége így is hatalmas lehet. Végső mérleget azonban még nem lehet vonni. "A programok hatása nem teljesen ismert, és nem is lesz az még egy ideig" - mondta a lapnak a Morgan Stanley elemzője.