Vágólapra másolva!
Magyarország az IMF-EU-tárgyalások újraindulásáért dolgozik, és emiatt a tárgyalások "pozitív kimenetelét" várja az EKB osztrák tagja. Egy londoni elemző is arról beszélt, hogy megegyezést vár, de szerinte ez nem fog gyorsan megszületni.
Vágólapra másolva!

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának osztrák tagja azt nyilatkozta, hogy "pozitív kimenetelre" számít Magyarország IMF-fel és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásán. "Erőfeszítéseket tesznek, hogy újrainduljon a párbeszéd a Valutaalappal és a Bizottsággal" - magyarázta.

Az Európai Központi Bank korábban kifogásolta a jegybanktörvényt. A tizenöt ajánlási pontból tizenhármat a kormány át is ültetett a törvénybe. Az Európai Bizottság - szemben az EKB-val - azonban a törvény visszavonását kérte, nem a módosítását.

Az MTI által megszólaltatott egyik londoni elemző is bizakodva várta a tárgyalásokat, szerinte közelebbinek tűnik a megállapodás Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, mint korábban, de ez sem jelenti feltétlenül, hogy a tárgyalások gyorsan eredményre vezetnek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson befektetők számára összeállított, Londonban kedden ismertetett áttekintésében közölte, hogy a magyar befektetési eszközök múlt heti "heveny eladási hulláma után" az IMF-megállapodás elérésének kilátásaival kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozatok hangneme "markánsan enyhült".

Jackson szerint "jelenleg úgy tűnik", hogy a kormány 15-20 milliárd euró értékű elővigyázatossági megállapodásra fog törekedni; ez elég is lenne a közszféra idei finanszírozási igényeinek fedezéséhez.

"Ez eddig rendben is van, ám korai lenne azt gondolni, hogy ez zökkenőmentesen haladó tárgyalásokat jelent" - áll a Capital Economics londoni közgazdászának keddi elemzésében. Jackson szerint ugyanis számos kérdésben kell dűlőre jutni a megbeszéléseken, például a jegybanktörvény módosítása "előkelő helyen lesz a napirendi pontok között".

A kedvező légkör a forint árfolyamán is látszik, az euró kedden öt óra után a 310 forintos szintet közelítette, pedig reggel még 315 forint fölött volt.