A magyar cégeket is elérte a leminősítés

Vágólapra másolva!
Várható volt a Coface exporthitel-biztosító kereskedelmi igazgatója szerint, hogy a többi hitelminősítőhöz hasonlóan a cég is lefelé módosítja Magyarország minősítését. Ha egy évnél hosszabb ideig marad az ország jelenlegi besorolása, az komoly nehézségeket jelent majd a cégeknek is, különösen azoknak, amelyek hitelfelvételre kényszerülnek - olvasható a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

Nő a befektetői bizalmatlanság Magyarország iránt, ezért a Coface - a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója - B-re rontotta le az ország korábbi A4-es minősítését. A cég keddi közleménye idézi Bagyura Andrást, a Coface Hungary kereskedelmi igazgatóját, aki szerint várható volt, hogy a többi hitelminősítőhöz hasonlóan ők is lefelé módosítják Magyarország minősítését, ám látni kell, hogy nem visszafordíthatatlan a folyamat. Ha a következő hónapokban kedvező irányt vesz Magyarország és a nemzetközi szervezetek együttműködése, akkor az ország megítélése javulni fog, és középtávon javulhat a besorolása is. Ehhez az is kell, hogy rövid távon javuljanak a makrogazdasági mutatók, kedvezőbb képet mutassanak a közép- és hosszú távú kilátások - fogalmazott.

Hozzátette: az ország leminősítése középtávon megjelenhet a vállalatok minősítésében, hiszen a cégek megítélésekor tekintettel kell lenni a gazdálkodási környezetre is. Ha egy évnél hosszabb ideig marad az ország jelenlegi besorolása, akkor az már komoly nehézségeket jelent majd a cégeknek is, különösen azoknak, amelyek hitelfelvételre kényszerülnek, és amelyeket hazai vagy nemzetközi hitelminősítők is megítélnek.

A Coface-csoport közleménye szerint a válság epicentruma az euróövezet lett: 2012-ben az európai gazdaságot 0,1 százalékos recesszió sújtja, miközben az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 százaléknál stabilizálódik a növekedés, Japánban pedig 1,8 százalékosra gyorsul a dinamika. Az elemzés úgy véli: a feltörekvő európai országokat érinti a leginkább az euróövezet válságának mélyülése, ami a kereskedelmi kapcsolatoknak és a külső banki hitelezési csatornáknak tudható be. A Coface szerint 2012-ben az európai növekedési dinamika jelentős lassulása és a hitelforrások kiapadása együttesen komoly hatással lesznek a vállalatok hitelkockázatára.

A Coface az országkockázatok besorolását az adott országban működő vállalatok kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó nemfizetések és fizetésképtelenségek átlagos szintje alapján végzi. Országbesorolása nem vonatkozik a szuverén (állami) adósságra. Egy-egy ország kockázatának a meghatározása során az adott ország gazdasági, pénzügyi és politikai kilátásait, valamint a fizetési tapasztalatokra és az üzleti környezetre vonatkozó Coface-értékelést veszi figyelembe. A besorolást a következő hét kategória alkotja: A1, A2, A3, A4, B, C és D.