IMF: Az egész világot elnyelheti egy európai örvény

Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacok bizalmának helyreállítása érdekében az euróövezetben az eddiginél gyorsabb gazdasági növekedésre, a válság terjedését gátló tűzfal erősítésére és az integráció további mélyítésére van szükség - mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn Berlinben.
Vágólapra másolva!

Christine Lagarde a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartott beszédében kijelentette: a tét a harmincas években látotthoz hasonló válság elkerülése, amikor "a tétlenség, az elszigeteltség és a merev ideológiák kombinációja a kereslet világméretű összeomlásához vezetett". Egy ilyen helyzet szerinte olyan örvényt indítana el, amely "az egész világot elnyelhetné" - idézte az IMF vezetőjét a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

Lagarde szerint azonban a nemzetközi közösség együttes erőfeszítéssel kiránthatja a világgazdaságot az örvényből, "2012 így a gyógyulás éve lehet". Ehhez az euróövezetben az államháztartási egyensúly elérése mellett törekedni kell a gazdasági növekedés ösztönzésére is, legalábbis azokban az országokban, ahol a helyzet megengedi a lassabb, fokozatosabb államháztartási kiigazítást - mondta.

Emellett szerinte a tervezettnél több pénzt kell fordítani az európai válságkezelési rendszerre (ESM), az Európai Központi Banknak (EKB) erősítenie kell a jelenlétét az állampapírpiacon és a banki finanszírozásban, harmadik elemként pedig szükség van a költségvetési politika szorosabb összehangolására.

Az IMF-nek is nagyobb részt kell vállalnia a világgazdaság talpra állításában, ehhez 500 millió dollárral bővíteni kellene hitelezési kapacitását - mondta Christine Lagarde. Úgy vélte, a politikai tétlenség jelentősen súlyosbította a válságot. "A döntéshozók tavaly engedték, hogy egy régi seb elgennyesedjen, és ezzel rontottak a helyzeten" - magyarázta.