A gyenge forint miatt távoznak Magyarországról a török cégek

Vágólapra másolva!
Egyre több török cég hagyja el Magyarországot, illetve fontolgatja a távozást a forint leértékelődése miatt. Az Opten adatai szerint jelenleg 752 társaság működik török részvétellel, közülük öt kevéssé közismert cég ért el 2010-ben egymilliárd forint feletti árbevételt.
Vágólapra másolva!

Az Osman Sahbaz török-magyar üzleti szövetség vezetői szerint egyre több török érdekeltségű társaság távozik Magyarországról, vagy fontolgatja a lépést. A célországok között van Törökország, Németország és Nagy-Britannia. A szövetség irányítói szerint a forint leértékelődése miatt zsugorodik a profit, a török befektetőket aggasztja a jelenlegi magyar helyzet - írja a Világgazdaság.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint jelenleg 752 vállalkozás működik török vagy részben török részvétellel, közülük 62 nyereséges. Öt társaság ért el 2010-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt, mindegyik cég javított a 2009-es eredményén.

A legnagyobb árbevételű török tulajdonú vállalkozás, a légi szállítást kiegészítő szolgáltatást végző, egymilliárd forint jegyzett tőkével működő Celebi Ground Handling Hungary Földi Kiszolgáló Kft. A központját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működtető cég 2010-ben 7,1 milliárd forint forgalmat bonyolított, 51,6 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

A forgalom alapján második, nyereségességet tekintve viszont listavezető Aunde Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Kft. ülőbútor- és műszaki textiláru (autóülés-kárpit) gyártásával foglalkozik, székhelye Szolnokon található. A cég tavaly 4,67 milliárd forint árbevételt produkált, 726 millió forint nyereség mellett. A lista harmadik helyén a szállítmányozásban érdekelt Transemex Kft. áll, amely 215 millió forint eredményt ért el.