NGM: Nem kiköltekezik az állam

Vágólapra másolva!
A több éve meglévő intézményi adósságot csökkenthetik a költségvetési szervek az egyik takarékosságra szorító rendelet eltörlésével, és nem indokolatlan kiköltekezésre kapnak lehetőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A költségvetési szervek az állam vállalkozásokkal szembeni tartozását csökkenthetik, nem indokolatlan "kiköltekezésre" kapnak lehetőséget - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az [origo] egy kormányzati levélre hivatkozva írta meg csütörtökön, hogy pár nappal év vége előtt a kormány eltöröl egy takarékosságra szorító rendeletet, a Nemzetgazdasági Minisztérium arra biztatja a minisztériumokat és költségvetési intézményeket, hogy még idén amit csak lehet, fizessenek ki a szállítóiknak, mert 2012 nehéz lesz. Mint több ízben beszámoltunk róla, ősszel az állami intézmények arról értesítették a nekik beszállító vállalkozásokat, hogy - éppen az elrendelt maradványtartási kötelezettség miatt - nem tudnak nekik idén már fizetni, de a jövő év elején rendezik a számlát. Az NGM közölte: november végén mintegy 40 milliárd forint volt a központi költségvetési szervek tartozásállománya.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a gazdasági növekedés élénkítésének és a vállalkozások forráshoz juttatásának egyik eszköze az állam vállalkozásokkal szembeni tartozásának mielőbbi csökkentése. Az idei év végén ezt az úgynevezett maradványtartozási kötelezettség feloldásával lehet megtenni. A döntés nem veszélyezteti az államháztartási hiánycél teljesíthetőségét, amely továbbra is a GDP három százaléka alatti deficitet jelent - áll az NGM közleményében, amely kiemeli, hogy az intézkedéssel leépíthetik a több éve meglévő intézményi adósságot.