Több hónapra elég a hazai gázkészlet

Vágólapra másolva!
A jelenlegi készletekből hónapokon keresztül korlátozás nélkül el lehet látni Magyarországot földgázzal - közölte a Magyar Energia Hivatal. Decemberben a hazai gázfogyasztás 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Magyarország földgázzal való ellátása a jelenleg rendelkezésre álló készletekből több hónapra, korlátozások nélkül biztosítható, akár még az Oroszországból, az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése esetén is - közölte a Magyar Energia Hivatal, mely heti gyakorisággal előrejelzéseket készít a kormányzat számára a fűtési időszak végéig terjedő teljes időszakra.

A biztonsági földgáztárolóban közel 1,2 milliárd köbméter földgáz van, az E.ON kereskedelmi tárolóiban több mint 2,4 milliárd köbméter, ami a piaci igényeknek megfelel. A napi felhasználás az elmúlt napokban 45 millió köbméter körül alakult.

A hivatal tájékoztatása szerint a belföldi földgázfelhasználás 2011. december 1. és 26. között mintegy 16 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A korábbi tájékoztatás szerint a fűtési idényben a hőmérséklet egy Celsius-fokos változása 1,5-2,5 millió köbméter változást jelent a földgázfelhasználásban.