Jövőre drágább lesz a gáz, a távhő és az áram

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pár százalékos áremelkedésről döntött a rezsiköltségeknél. Az áremelés egyik oka a növekvő áfakulcs.
Vágólapra másolva!

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén. A villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal nő - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön. Az áram ára a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs 25-ről 27 százalékra emelkedését is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki.

A földgáznál az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékkal emelkednek, ez az áfakulcs emelkedését is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal lesznek magasabbak.

Bencsik János a minisztérium energiaügyekért felelős államtitkár az [origo] birtokába jutott levél alapján azért nyújtotta be lemondását január 1-i hatállyal, mert nem értett egyet a kormány korábban meghirdetett céljával a rezsiköltségek befagyasztásáról.