Év végi nagy költekezésbe fog az állam

számlagyár, eva
Vágólapra másolva!
Pár nappal év vége előtt a kormány eltöröl egy takarékosságra szorító rendeletet, a Nemzetgazdasági Minisztérium arra biztatja a minisztériumokat és költségvetési intézményeket, hogy még idén amit csak lehet, fizessenek ki a szállítóiknak, mert 2012 nehéz lesz.
Vágólapra másolva!

"Döntés született a központi költségvetési szervek, illetve az egészségügyi intézmények tartozásának csökkentését célzó intézkedésekről. (...)A rendelkezésre álló igen szűk idő miatt kérem a tisztelt kollégákat, hogy a kormányhatározat mielőbbi végrehajtásának előkészítése, a tartozások még idei kifizethetősége érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni szíveskedjenek! (Tekintettel a 2012. évi költségvetés korlátaira, kérem tehát, hogy a tartozások minél nagyobb hányadát még idén rendezzék!)" - egyebek mellett ez áll abban a levélben, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára küldött ki a minisztériumokhoz és amelyik az [origo]-hoz is eljutott.

Banai Péter azt közli a tárcavezetőkkel, rajtuk keresztül pedig a minisztériumok felügyelete alatt álló költségvetési intézmények vezetőivel, hogy bármelyik pillanatban megjelenthet az a kormányrendelet, amely feloldja a szeptember közepén elrendelt maradványtartási kötelezettséget. (A maradvány az a pénz, amit a minisztériumok és az alájuk tartozó szervezetek tavaly és a korábbi években kaptak, de nem tudtak elkölteni, ezért megmaradt a kincstári számlájukon, a maradványtartási kötelezettség pedig azt írja elő, hogy ehhez a pénzhez nem nyúlhatnak.) A maradványtartási kötelezettség feloldása azt jelenti, hogy a költségvetési szervek elkezdhetnek költekezni, az NGM pedig kifejezetten arra sarkallja őket, ne fogják vissza magukat, amit csak lehet, fizessenek ki.

A kormány le szeretné építeni a felhalmozódott szállítói tartozásokat, amelyeknek nagy része az elmúlt hónapokban keletkezett. Mint több ízben beszámoltunk róla, ősszel az állami intézmények arról értesítették a nekik beszállító vállalkozásokat, hogy - éppen az elrendelt maradványtartási kötelezettség miatt - nem tudnak nekik idén már fizetni, de a jövő év elején rendezik a számlát.

Most azonban úgy tűnik, van pénz, a jövő év pedig amúgy is feszítettnek néz ki, ahogyan azt a múlt héten elfogadott 2012-es költségvetési törvényen végzett utolsó pillanatos munkálatok is jelezték, ezért a vállalkozások közül többen a napokban pénzükhöz juthatnak.

Az egészségügyben már hivatalos jele is van ennek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ma jelentette be, hogy 27 milliárd forintot kapnak az egészségügyi intézmények, és a lejárt szállítói tartozásokat kell ebből csökkenteniük.

Hogy miért áll hirtelen jobban az állam, arra nem tér ki a levél. A pénzbőségnek az lehet a magyarázata, hogy a december 20-i adófeltöltési határidő jó sok pénzt hozott a konyhára (a társasági adót, evát, különadókat akkor kellett kiegészíteni az egész éves várható összegig). A költségvetési hiánycél pedig nincs veszélyben, 2,94 százalék alatt akarja tartani a kormány a deficitet, de ez nem igazi kihívás, mert az átvett nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően többletes lesz az államháztartás.