Az interneten magyarázza a cégeknek a béremelést az NGM

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági minisztérium interneten teszi közze azt az útmutatót, amely megkönnyítené a munkáltatóknak a jövő évre elvárt béremelésről szóló kormányrendelet alkalmazását. A minimálbér január elsejétől havi 93 ezer, a garantált bérminimum pedig havi 108 ezer forintra emelkedik.
Vágólapra másolva!

A napokban megjelentek a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges 2012. évi elvárt munkabéremeléssel, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításával összefüggő kormányrendeletek - írja szerdai közleményében a nemzetgazdasági minisztérium. Ezek alapján - függetlenül attól, hogy a munkáltató saját döntése szerint végrehajtja-e az elvárt béremelést - a minimálbér 2012. január elsejétől havi 93 000, a garantált bérminimum pedig havi 108 000 forintra emelkedik.

A tárca emlékeztet rá, hogy január elsejétől megszűnik a munkavállalók adó-jóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedik a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék, és a két intézkedés hatására 2012-ben a havi szinten 216 806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó bérük emelkedik. Annak érdekében, hogy az érintett munkáltatók gördülékenyen alkalmazhassák az új szabályozást, a tárca útmutatót tesz közzé honlapján.

A tárca hangsúlyozza, hogy a kormányrendeletek nem terjednek ki azokra a munkáltatókra, ahol a kormány közvetlen munkavállalói kompenzációt biztosít. Ez a költségvetési célelőirányzatból megvalósuló közvetlen munkavállalói kompenzáció a költségvetési szerveknél és az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési szolgáltatást nyújtó intézményeknél foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik - olvasható az útmutatóban. Minden más munkáltató - ideértve a gazdasági társaságokat, az egyéni vállalkozásokat és a non-profit szervezeteket - a munkavállalók bruttó bérének a rendeletben foglaltak szerinti emelésével biztosíthatja a bérek nettó értékének megőrzését 2012-ben - emeli ki a nemzetgazdasági tárca.

Az útmutató szerint az adókedvezmény akkor vehető igénybe, ha a munkaadó valamennyi folyamatosan foglalkoztatottnál végrehajtja a rendelet szerinti elvárt béremelést, míg a szankciók elkerülésének a feltétele az érintett munkavállalók kétharmada körében megvalósított elvárt béremelés. Hozzáfűzik, hogy a szankciók elkerülése érdekében ugyanakkor elfogadható, hogy az elvárt béremelést részben a béren kívüli juttatások növelésével valósítja meg a munkáltató.

Az új szabályok alkalmazásánál merülhetnek fel jogértelmezési kérdések, ezért a minisztérium átmenetileg tematikus ügyfélszolgálatot is működtet, hogy az érintett munkáltatókat és munkavállalókat segítse.