Figyelmeztette a kormányt az IMF

újabb IMF segítség, adósságválság, Orbán-kormány, Christine Lagarde, az IMF igazgatója
Vágólapra másolva!
Készenléti hitelkeretre pályázhat legfeljebb Magyarország, és az IMF az EU-val együtt csak akkor jön vissza tárgyalni, ha a kormány "demonstrálja elkötelezettségét" a gazdaságpolitika kulcsfontosságú területein - ez derült ki az IMF magyarországi delegációvezetőjének válaszából, amelyet a Reuters-nek küldött.
Vágólapra másolva!

Ha a magyar kormány valóban érdekelt a hitelprogram előkészítéséről szóló tárgyalások folytatásában, akkor ezt az akaratát megfelelő módon demonstrálnia is kell a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken - idézte Christoph Rosenberget, az IMF magyarországi delegációvezetőjét a Portfolio.hu a Reuters alapján.

A delegációvezető ezzel a jegybanktörvényre és a stabilitási törvényre utalt, amelyből az utóbbit már elfogadta a parlament, az MNB átalakítását pedig pénteken szavazhatja meg. Rosenberg szerint a tárgyalások nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy a szigorú felügyelettel járó készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni. A Portfolio.hu szerint azt is megjegyezte, hogy Magyarországnak nincs szüksége azonnali segítségre, így a készenléti hitelkeret elővigyázatossági jellegű lenne. Orbán Viktor és Fellegi Tamás, a magyar delegáció vezetője is úgy nyilatkozott, hogy a lazább felügyelettel járó elővigyázatossági hitelvonalat szeretnék elérni.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja december 15-én idő előtt hazautazott, mivel a kormány nem volt hajlandó felfüggeszteni a két törvény tárgyalását. José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke személyes hangvételű levélben fordult később Orbán Viktorhoz, amelyben határozottan a két törvény visszavonására szólította fel a kormányfőt, aki azonban válaszlevelében elutasította a kérést. Az IMF-EU-megállapodás nélkül azonban Magyarország veszélyes helyzetbe kerülne, könnyen pénz nélkül maradhatna.