Budapestet is leminősítette a Standard and Poor's

Vágólapra másolva!
A magyar államadósi minősítésnél jobb besorolást Budapestnek sem ad - ezzel indokolta szerdai döntését a nemzetközi hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A magyar fővárostól is megvonta a befektetési ajánlású adósosztályzatot szerdán a Standard & Poor's, miután nemrégiben Magyarország államadósi minősítését is a befektetésre ajánlott szint alá sorolta vissza.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte: a magyar fővárosra külön érvényben tartott besorolás rontását az indokolja, hogy a cég - saját osztályzati kritériumai alapján - Budapestnek sem ad a magyar államadósi minősítésnél jobb besorolást.

A Standard and Poor's december 21-én a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. A lépés után Magyarország két hitelminősítőnél van a bóvli kategóriában, mert a Moody's már december elején lerontotta a magyar osztályzatot.

A hitelminősítő a lépés indokai között említette többek között, hogy az alkotmányban és egyes független intézmények - köztük a jegybank és az Alkotmánybíróság - működésében végrehajtott változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát.