Büdös, rossz ízű virslikért bírságoltak

Vágólapra másolva!
Az agrártárca által elrendelt virsliellenőrzésen a termékek többsége ugyan megfelelt az előírásoknak, de két virslinél a hatóság érzékszervi - idegen szag, íz - kifogásokat állapított meg, és bírságot szabott ki. Három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak.  
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium hatósági virsliellenőrzése jó eredménnyel zárult, mindegyik fajta kiállta a próbát. Az agrártárca felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága a november végén lefolytatott ellenőrzés során vizsgálta "a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait", továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak - közölte kedden a szakminisztérium.

Az ellenőrzés összesen hatvankétféle virslire terjedt ki, több mint négyszáz laborvizsgálat készült. Az élelmiszerkönyvi előírások szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás, ennek értelmében fehérjetartalomnak legalább 10 százalékosnak kell lennie, a víz-, zsír- és sótartalom pedig nem haladhatja meg a 70, 25, illetve 2,5 százalékot.

A hatóság összeállította a virslik kedveltségi rangsorát is, az egyes termékeket azonosító számokkal látták el, tehát a bírálókat nem befolyásolhatta a gyártó kilétének ismerete. Az érzékszervi tulajdonságok vizsgálata során az alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették. A termékek megfeleltek az előírásoknak, két virslinél a hatóság érzékszervi - idegen szag, íz - kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak. Az értékelés során a sertéshúsból készült virslik közül hét, a baromfivirsliknél pedig három termék kapta meg a maximális öt pontot. A vizsgálat eredményeit itt olvashatja el.