Az autógyárak húzzák a magyar exportot

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági minisztérium szerint továbbra is dinamikusan bővül a magyar export, ami nagyrészt a járműgyártással összefüggő termékek növekvő forgalmának köszönhető.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi forgalom többlete októberben 148 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 42 milliárd forintos növekedést jelent. Az év első tíz hónapját figyelembe véve az egyenleg 1631 milliárd forint volt, amely 442 milliárd forinttal magasabb az előző évi bázishoz viszonyítva - írja a nemzetgazdasági minisztérium közleménye.

Az export növekedése némi lassulást mutatott októberben a szeptemberi adathoz képest, azonban éves alapon így is dinamikusnak mondható mértékben, 6,6 százalékkal emelkedett, míg az importé 0,3 százalékkal mérséklődött. A tárca szerint a kivitel továbbra is dinamikus növekedéséhez a járműgyártással összefüggő termékek kereskedelmének kedvező alakulása járult hozzá leginkább.

A külkereskedelmi kapcsolatok irányát tekintve kiemelkedő, hogy az Európai Unión kívüli országokba irányuló kivitel 18 százalékos növekedést tudott felmutatni a 2011. január-októberi időszakban az egy évvel korábbi szinthez képest.