A szlovénok takarékossági csomaggal reagáltak a leminősítésre

Vágólapra másolva!
Magyar mércével 100 milliárd forintos megszorítást fogadtak el Szlovéniában a leminősítés után egy nappal, befagyasztják a nyugdíjat és a közszféra béreit.
Vágólapra másolva!

A szlovén parlament a Moody's előző napi leminősítése után pénteken takarékossági csomagot fogadott el. A 65 millió eurós megtakarítást lehetővé tevő törvénnyel a következő fél évre a tavalyi szinten fagyasztanak be számos állami kiadást. (Ez mai árfolyamon mérve 20 milliárd forintos kiigazításnak felel meg, de Szlovéniában ötödannyian vannak, mint mi, ezért magyar mércével mérve ez 100 milliárd forintos megszorításnak felel meg.)

A kiadások bizonyos körének befagyasztásához a közszféra bérei, a nyugdíjak és a szociális kiadások befagyasztása is társul, kivéve a munkanélküli-segélyeket.

Az intézkedéssel a kormány - indoklása szerint - átmeneti lélegzetvételhez szeretne jutni, az így rendelkezésre álló fél év alatt kidolgoznak egy átfogóbb megtakarítási programot.

Csütörtökön későn leminősítette az elsőrendű befektetői kategórián belül Szlovénia szuverén adóskockázati osztályzatait a Moody's Investors Service, egyebek mellett a bankszektor potenciális állami támogatási igényeinek költségvetési kihatásaival indokolva a döntést. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "Aa3"-ról egy fokozattal "A1"-re rontotta Szlovénia hazai valutában és devizában fennálló kormányadósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ezzel Szlovénia még mindig jóval jobb minősítéssel rendelkezik, mint Magyarország, és velünk szemben a szlovénok a befektetésre ajánlott kategóriába tartoznak.

A magyar kormány egészen másképp reagált a leminősítésekre. Pár hete minket is a Moody's minősített le, elsőként a három nagy hitelminősítő közül bóvli kategóriába, és így tett ezen a héten a másik nagy, a Standard & Poor's is. Mindkét esetben az Orbán-kormány reakciója az volt, hogy a hitelminősítői lépés megalapozatlan, teljességgel spekulatív, és politikai döntés húzódik meg a hátterében.

A Moody's szerint a szlovén leminősítés indokai között szerepelnek azok a kockázatok és bizonytalanságok, amelyek a szlovén kormány pénzügyi mérleghelyzetére hárulnak a bankrendszer potenciális további támogatási igényéből, tekintettel a legnagyobb bankok eszközminőségére, tőkeellátottságára és finanszírozására nehezedő egyre nagyobb nyomásra.

A Moody's a leminősítés okai között említette azt is, hogy az euróövezeti adósságválság miatt tartósan romlanak a kormány finanszírozási kondíciói, és ez szintén megnövekedett kockázatokat jelent.