Nem nyugtatták meg az EKB-t a jegybanktörvény módosításai

Vágólapra másolva!
A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint összeegyeztethetetlen a jogbiztonsággal a jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása. Az MNB elnökének személyes függetlenségét is félti az EKB.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is aggódik a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét érintő törvénytervezetek miatt, és arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tegyenek eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségüknek.

Az EKB honlapján megtalálható sajtóközleményben leszögezik: a jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása összeegyeztethetetlen a jogbiztonság elvével.Egyebek között arra hívják fel a figyelmet, hogy az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatása, a monetáris tanács tagjai, valamint az alelnökök számának - az MNB igényeinek gondos mérlegelése nélküli - esetleges emelése felveti a kérdést, hogy ez felhasználható-e a döntéshozatali folyamatnak a jegybanki függetlenségre nézve hátrányos befolyásolására.

A szervezet szerint sérülne a jegybank elnökének személyes függetlensége egy olyan új elnök kinevezésével, aki az MNB elnöke fölé rendelt pozíciót töltene be (vagyis az MNB elnöke az új intézmény alelnöke lenne). "Ez a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmánya 14.2 cikkének a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is megszegné" - írják.

Kifogásolják azt is, hogy az MNB és a PSZÁF összevonására lehetőséget adó jogszabálytervezetet nem nyújtották be az EKB-nak konzultáció céljából.

Többek között a készülő jegybanktörvény miatt utazott haza idő előtt az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap (IMF) delegációja december közepén Magyarországról. A jegybank függetlenségét csorbító jegybanktörvény, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer végleges felszámolását előrevetítő lépések miatt alakult ki konfliktus a magyar kormány és a két szervezet között.

A hét elején pedig José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke személyes hangvételű levélben szólította fel Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására.