Matolcsy: Politikai támadás a leminősítés

Vágólapra másolva!
Poltikai indíttatású támadásnak nevezte a gazdasági miniszter Magyarország újabb leminősítését csütörtöki tájékoztatóján. Megerősítette, hogy a kormány meg akar állapodni az IMF-fel és az EU-val a kért hitelkeretről.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak szüksége van a megállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtök délután a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter megerősítette Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter korábbi kijelentését, mely szerint a kormány elővigyázatossági hitelkeretet (PCL) fog kérni az IMF-től.

Matolcsy kijelentette, politikai indíttatású támadásnak tartja a Standard & Poor's lépését, hogy leminősítette a magyar adósságbesorolást, annak ellenére, hogy az ország "pénzügyi sebezhetősége magas, mélyül az eurózóna válsága, de az adott hitelminősítő nem várta meg, hogy a parlament milyen jegybanktörvényt fogad el". Matolcsy szerint, ha a jegybanktörvény a valódi ok, akkor miért nem várták meg a jegybanktörvényről való szavazást. Hozzátette, a parlament olyan jegybanktörvényről szavaz majd, amely magában foglalja az Európai Központi Bank véleményét és javaslatait.

Demján Sándor, a találkozón a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét képviselő nagyvállalkozó a leminősítésről azt mondta, "nem a hitelminősítők döntései alapján döntenek a befektetők", és azt is hozzátette, hogy kockázati oldalról a leminősítést már beárazta a piac.

Szerda este az (S&P) leminősítette Magyarországot, így már két hitelminősítő is a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriában tartja nyilván a magyar adósságot. November 24-én a Moody'snál került ebbe a kategóriába Magyarország. Mindkét cég fenntartotta a magyar osztályzatra a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

Az S&P a döntés bejelentése után közölte: véleménye szerint a magyar kormánynak az elmúlt egy évben hozott intézkedései hátráltathatják a gazdasági növekedést. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azzal reagált a leminősítésre, hogy az S&P döntése nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól.

Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint a leminősítés után az állampapírok hozama emelkedhet. Ez azt jelentené, hogy nagyobb kamatot kellene fizetni a költségvetési hiányt finanszírozó befektetőknek, vagyis a jelenlegihez képest nőne az ország adósságterhe. Ennek első jele, hogy a csütörtöki állampapír-aukción két éve nem látott magas hozamszint alakult ki, és az Államadósság-kezelő Központ a tervezettnél tízmilliárd forinttal kevesebb kincstárjegyet bocsátott ki.