Március végéig léphetnek vissza az állami rendszerbe a magánpénztártagok

Vágólapra másolva!
Az alkotmányügyi bizottság megszavazta a nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amelynek értelmében a magánnyugdíjpénztáraknál maradók is kapnak majd állami nyugdíjat. Aki mégis úgy dönt: az állami rendszert választja, március 31-ig kezdeményezheti tagsági viszonyának megszüntetését.
Vágólapra másolva!

Jövő év március végéig kezdeményezhetik az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésüket a magán-nyugdíjpénztári tagok az alkotmányügyi bizottság javaslata szerint. A testület emellett egyetértett azzal, hogy a maradó pénztártagok - mivel az általuk fizetett tízszázalékos járulék a jövőben az állami nyugdíjkasszába kerül - állami nyugdíjjogosultságot kapjanak.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a magánpénztártagok március 31-ig kezdeményezhetik tagsági viszonyuk megszüntetését, a megszüntetés napja pedig május 31. lesz. Az állami pillérbe visszalépő pénztártagok a tagdíj-kiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamot felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják. A nemzetgazdasági miniszter szerdai javaslata még csak a tagdíjkiegészítés kifizetéséről rendelkezett volna, a reálhozaméról nem.

Az alkotmányügyi bizottság emellett támogatta, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapjanak. Ezt a javaslatot - vagyis annak a leendő szabálynak az eltörlését, hogy aki korábban pénztártag maradt, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kilépett, így 2012 januárjától keresetei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába - Matolcsy György arra hivatkozva kezdeményezte, hogy a parlament hétfőn megszavazta a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszüntetését célzó módosító javaslatot, úgy rendelkezve, hogy a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék ezután az állami nyugdíjkasszába kerül. Ez pedig állami nyugdíjjogosultságot kell hogy keletkeztessen.

A pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslatról pénteken dönthet a parlament, várhatóan annak címét is megváltoztatva. Mind az alkotmányügyi bizottság, mind a kormány támogatta ugyanis a fideszes Papcsák Ferenc javaslatát, amely a Magyarország gazdasági stabilitásáról nevet adná a jogszabálynak.