Drágán hiteleznek csak a dupla bóvli Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Két éve nem látott magas hozamok alakultak ki az Államadósság Kezelő Központ csütörtök délelőtti, 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióján. Az ÁKK a tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb kincstárjegyet bocsátott ki. 
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön tartott állampapír-aukciót, az elsőt az után, hogy az S&P leminősítette Magyarországot. A kibocsátó összesen 40 milliárd forintos csomagban kínált fel egyéves futamidejű kincstárjegyeket. A befektetők 57,463 milliárd forint értékben tettek ajánlatokat, azaz túljegyezték az aukciót, de az ÁKK ebből a meghirdetettnél 10 milliárd forinttal alacsonyabb összeget fogadott el, és 30 milliárd forintért értékesített papírt.

A 2012. december 12-én lejáró, 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján 7,91 százalékos átlaghozam alakult ki, jelentősen, 62 bázisponttal magasabb az előző aukció 7,29 százalékos átlaghozamánál. A 12 hónapos papír aukciós hozama 2009 szeptembere óta a négy héttel ezelőtti aukción került először 7 százalék fölé. Az ÁKK a szeptember 29-i aukción csökkentette 40 milliárd forintra az idén megszokott 50 milliárd forintról a meghirdetett összeget. A hozamemelkedésre számítani lehetett, a leminősítésnél ez természetes piaci reakció.

A hozam alakulása azt mutatja meg, hogy Magyarországnak mekkora kamatot kell fizetnie az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetőknek. A hozamcsökkenés tehát alacsonyabb, a hozamemelkedés pedig nagyobb állami kiadásokat jelent. Hozamemelkedés elsősorban akkor következik be, ha romlik egy ország megítélése a befektetők körében. Magyarország az elmúlt időszakban kevésbé volt vonzó befektetési célpont, ennek eredményeként a hozamok jelentősen növekedtek. Ezt jelzi, hogy az egyéves kincstárjegyek piaci hozama három hónappal és egy évvel ezelőtt is 6 százalék körül járt.