Csúcsközelben a magyar csődkockázat a leminősítés után

Vágólapra másolva!
A novemberi után csütörtökön ismét jelentősen drágult és 600 bázispont fölé emelkedett a londoni piacon a magyar CDS-árfolyam, amely azt mutatja meg, hogy mekkora valószínűséget adnak a befektetők egy ország csődjének. A drágulást a Standard and Poor's szerdai leminősítése váltotta ki.
Vágólapra másolva!

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 612 bázispont környékén mozgott az előző esti 570,8 bázispontos záróérték után.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 610 ezer euró feletti éves középárfolyamon - az előző napi záróárnál több mint 40 ezer euróval drágábban - kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon. A CDS-árfolyam azt mutatja meg, hogy mekkora valószínűséget adnak a befektetők egy ország csődjének.

December elején a javuló piaci hangulatban hosszabb idő óta először került 600 bázispont alá a magyar CDS-árazás, de novemberben csúcsot döntött, akkor ugyanis 650 bázispont felett volt.

A Standard & Poor's szerdán minősítette le Magyarországot, így már két hitelminősítő is bóvli kategóriában tartja nyilván a magyar adósságot. Az S&P közölte: véleménye szerint a magyar kormánynak az elmúlt egy évben hozott intézkedései hátráltathatják a gazdasági növekedést.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki rendezvényen nem beszélt ugyan részletesen a leminősítésről, de megjegyezte, hogy "kaptunk pofonokat rendesen". Szerinte "ellenszélben működik az ország", és kevesen látják, hogy a kormány célja a siker. Két kormányzati szóvivő is reagált a leminősítésre, szerintük nem a gazdaság valós állapotát tükrözi a döntés.