Strasbourghoz fordul egy szakszervezet a magán-nyugdíjpénztári módosítás miatt

Vágólapra másolva!
A VDSZ a magán-nyugdíjpénztári tagok pénzeinek állami kasszába irányítása miatt perközösséget alakít, és a strasbourgi bírósághoz, valamint az Európai Parlamenthez fordul.
Vágólapra másolva!

Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerdán. A VDSZ közleménye kitér arra, hogy az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttatnak az Európai Parlamenthez.

A közlemény szerint "a kormány államosítja, és tervei szerint a jövőben egyenesen megtiltja a magánkasszákba való befizetéseket. Ezzel az utolsó döfést adja a privát rendszernek, valamint annak a mintegy 100 ezer tagnak, aki nem lépett vissza az állami nyugdíjszférába."

A VDSZ a közleményben úgy fogalmaz, hogy a magánkasszák totális szétverését félelemkeltő, hatalomfitogtató intézkedésnek tartja, és a strasbourgi bíróság, valamint az Európai Parlament segítségét kéri a rendszer védelmére.

A parlament hétfőn fogadta el azt a módosító javaslatot, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.

A javaslat szerint - amellyel a többi között az egykulcsos személyi jövedelemadót is rögzítő, a pénzügyi stabilitásról szóló kormányzati előterjesztés egészült ki - a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A jogszabály egészéről várhatóan pénteken dönt az Országgyűlés.