A Fitch nem erősíti meg a leminősítésről terjedő információkat

Vágólapra másolva!
Két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson a Fitch hitelminősítő, a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről - értesült az [origo] két, egymástól független piaci forrásból. A Fitch adósságbesorolásokért felelős igazgatója szerint csak piaci pletykáról van szó. Magyar idő szerint szerda este a Standard&Poor's hitelminősítő viszont bóvli kategóriába sorolta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint a Fitch hitelminősítő arról értesítette a magyar kormányt, hogy a cég BBB mínuszról két fokozattal, BB kategóriába minősíti le Magyarország adósságosztályzatát. Ilyen esetekben általában az a gyakorlat, hogy a hitelminősítők néhány órával a hivatalos bejelentés előtt informálisan közlik a döntést az érintett ország kormányával és jegybankjával.

Magyar idő szerint szerda este a Standard and Poor's hitelminősítő bóvli kategóriába sorolta Magyarországot. A Népszabadság az S&P döntése előtt egy magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrásból úgy értesült, mindkét hitelminősítő jelezte a magyar kormánynak, hogy le fogják minősíteni Magyarországot.

"Csak piaci pletyka" - mondta Matteo Napolitano, a Fitch országok adósságbesorolásáért felelős részlegének igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek, Magyarország esetleges leminősítéséről szóló hírről. Hozzátette, az a szabály, hogy nem kommentálnak piaci pletykákat.

Pleischinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Reutersnek azt mondta, nem tudnak róla, hogy a Fitch leminősítené Magyarországot, jelentette a Portfolio.hu.

Meglepetés lenne az újabb leminősítés

A még hivatalosan be nem jelentett Fitch-döntés azért lenne meglepő, mert a Moody's leminősítése után a Fitch vezető elemzője - december elején - valószínűtlennek nevezte, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről. A múlt csütörtökön azonban az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről szóló előzetes egyeztetésről. Ezt az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Ollie Rehn személyes kérésére tette, miután kiderült, hogy a magyar kormány visszavonni nem, legfeljebb módosítani hajlandó az uniós intézmények által egyaránt bírált stabilitási és jegybanktörvényt.

Ez az eddigi mélypont

Cikkünk megjelenése után nem sokkal hirtelen gyengülni kedzett a forint. Az euró a nap folyamán a 300 forint alatti szintről lassan 302 fölé drágult, este hat óra körül pedig 304,7 fölé ugrott az árfolyam, majd 303 forint körül korrigált.

Az MNB honlapján elérhető adatok szerint még sohasem volt Magyarország hitelminősítése olyan mélyen, ahová a Fitch leminősítésével jutna. Még a Bokros-csomag előtt, a kilencvenes évek első felében sem, amikor nem állt messze az ország az államcsődtől. Az S&P-nél és a Moody'snál az eddigi legrosszabb osztályzat eggyel magasabb volt (előbbi BB plusz, utóbbi Ba1 néven szerepelteti értékelési rendszerében), a Fitchnél pedig az érvényben lévő BBB mínusz volt a leggyengébb fokozat. Az S&P 1989, a Moody's 1992, a Fitch 1996 óta minősíti Magyarország adósságkockázatát.

"Annak, ha az előzetes egyeztetések megszakadása után így döntöttek a hitelminősítőnél, az az üzenete, hogy az unióval folytatott vita nyomán reménytelennek ítélik a tárgyalások és ezáltal az ország kilátásait" - mondta az [origo]-nak egy magyarországi alapkezelő egyik vezetője, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.

A magánnyugdíj-döntés is lehet az ok

Hozzátette ugyanakkor, a várható leminősítés mögött nem biztos, hogy csak az előzetes IMF-tárgyalások megszakadása áll. A nemrég bejelentett, a maradék magánnyugdíj-pénztári tagok járulékainak elvonásáról szóló döntés ugyanis "olyan brutális beavatkozás a gazdasági-jogi viszonyokba, annyira rossz üzenet bármely befektető számára, hogy önmagában elég lehet az automatikus leminősítéshez".

A szakember szerint ebben a kontextusban annak szinte alig van jelentősége, ha rögtön két fokozattal minősítik le az országot. "Ez eltörpül amellett, hogy így már két hitelminősítőnél lenne a magyar adósbesorolás a bóvli kategóriában. Sok, a feltörekvő piacokon aktív kötvényalapnál ugyanis az még nem számít, ha egy minősítőnél bóvliban van az adott ország, de az már igen, ha kettőnél. Ilyen esetekre a szabályzat gyakran előírja az érintett kötvények értékesítését, ami eladási hullámot indíthat el az államkötvények másodpiacán" - magyarázta.

Egyiptom és El Salvador kategóriája

A Moody's november végi döntése után - annak ellenére, hogy a piac hetek óta számolt a lépéssel - rögtön elszabadult a forint árfolyama, az állampapírpiaci hozamok megugrottak, és ismét a csúcs közelébe jutott az országkockázatot jelző CDS-felár. Hasonló reakciókra most is lehet számítani.

A Moody's egyébként annak ellenére sorolta lejjebb a magyar adósbesorolást, hogy egy héttel korábban Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány ismét a tavaly nyáron elküldött IMF-hez fordul segítségért. Az [origo] akkori értesülései szerint ez pánikreakció volt a kormány részéről, miután az S&P jelezte, hogy az ország leminősítésére készül. Az IMF visszahívásával végül csak egy hétig lehetett ezt elkerülni.

Az ismételt leminősítésnek súlyos hosszú távú hatásai lehetnek a magyar gazdaságra. Egy újabb tényező gyengíti az utóbbi hónapokban egyébként is rosszul szereplő forintot, és a Magyar Nemzeti Bank könnyen további kamatemelésekre kényszerülhet, ily módon a deviza- és a forintadósok terhei is növekedhetnek, a vállalkozások pedig a mostaninál is nehezebben juthatnak hitelhez. A Fitch Ratings olyan országokat tart a BB kategóriában, mint Egyiptom és El Salvador.

Közép-Kelet-Európa a legsérülékenyebb

A romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a közép-kelet-európai országcsoport 2012-es kilátásairól összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve "messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben befektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős külső finanszírozási igényekre.

A Fitch az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét esetben rontotta európai felzárkózó piaci államok besorolási kilátásait. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két térségi ország - Magyarország és Horvátország - besorolásaira negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő közölte, hogy a régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben.