Bukhatja elsőrendű adósbesorolását Nagy-Britannia

Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő szerint a brit gazdaság annak ellenére sokkoknak van kitéve, hogy nem tagja az euróövezetnek. A Moody's szerint a brit adósbesorolás attól függ, hogy a kormány tartja-e a költségvetési konszolidációt.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's londoni jelentésében azt közölte, hogy eddig ugyan biztos volt Nagy-Britannia legjobb, AAA besorolása, ám az elmúlt egy évben romlott a gazdasági környezet, főleg az euróövezeti adósságválság miatt.

A Telegraph című brit napilap idézi a Moody's jelentését, amely szerint a brit gazdaság annak ellenére sokkoknak van kitéve, hogy nem tagja az euróövezetnek.

"Nagy-Britannia stabil kilátása és a legjobb, AAA adósbesorolása attól függ, hogy a kormány a költségvetési konszolidációs pályán marad-e" - idézte a hitelminősítő közleményét a lap.

A Moody's hétfőn közölte, hogy 2012 első negyedévében dönt az európai államok adóskockázati besorolásának felülvizsgálatáról, miután a múlt heti európai tanácsi értekezlet nem eredményezett átfogó megoldást az adósságválságra, és az euróövezet további veszélyeknek van kitéve.

A hitelminősítő a múlt hét végén minősítette le Belgiumot, a Fitch Ratings pedig negatívra rontotta Franciaország adósosztályzati kilátásait, valamint hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre, mert szerinte szinte megoldhatatlan az euróövezeti adósságválság.