Bejárta a világot Barroso levelének híre

Vágólapra másolva!
A nagy nemzetközi hírügynökségek és fontosabb amerikai gazdasági lapok is beszámoltak az Európai Bizottság elnökének leveléről, amelyben törvények visszavonására kérte Orbán Viktort. A Wall Street Journal kedden és szerdán is közölt összefoglalót a magyar helyzetről, az Irish Times pedig azt írta, kevesen remélnek kompromisszumot a "gazdasági nehézfiúk" által kritizált Orbántól.
Vágólapra másolva!

A világsajtó is részletesen foglalkozik az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktorhoz írt levelével, amelyben José Manuel Barroso két törvénytervezet visszavonására szólította fel Orbán Viktort. A Bloomberg és a Reuters hírügynökségek kedden számoltak be a levélről az [origo]-ra hivatkozva, később pedig a Financial Times és a Wall Street Journal gazdasági lapok is foglalkoztak a konfliktussal. A hír bejárta az olasz és az ír sajtót is, és számos uniós hírportál is foglalkozott vele (Barroso leveléről itt olvashat részletesen).

A Financial Times kedden este arról írt, hogy Barroso levelében szokatlanul éles stílusban mutatott rá: Magyarország pénzügyi problémáiért nem Európa, hanem a magyar politika a felelős. A lap szerint a levél felveti a kérdést, hogy Magyarországnak van-e esélye egy új IMF-hitelre, miközben a befektetők szorosan figyelemmel követik az eseményeket.

A Financial Times megjegyzi, hogy az EU és az IMF figyelmeztette Magyarországot: addig nem térnek vissza a jövőbeli magyar IMF-hitelről szóló tárgyalásokhoz, amíg a Barroso által kritizált törvény javaslatokat nem változtatják meg. A két szervezet képviselői a múlt héten pénteken, a tervezettnél korábban hagyták el Magyarországot, amivel megszakadtak a hitelről szóló informális egyeztetések (erről itt talál részleteket).

A lap szerint a delegáció "nagyon világosan" megmondta a magyar kormánynak, hogy mik az aggályai a törvényjavaslatokkal, és azt kérték, hogy normál ütemben, megfelelő egyeztetésekkel tárgyalják azokat. Martonyi János külügyminiszter szerda reggel azt mondta, hogy a kormány hajlandó módosítani a jegybankról szóló törvényjavaslatot - erről itt olvashat.

A Wall Street Journal keddi cikkének címében azt írta, "fokozódik a nyomás Magyarországon" a jegybankról szóló törvénytervezet miatt. A lap hosszasan idézte az [origo] által ismertetett Barroso-levelet, majd megszólaltatta Simor András jegybankelnököt, aki szerint a kritizált törvénytervezet minden bizonnyal az állami befolyást akarja növelni a Magyar Nemzeti Bank fölött. Szerdán a neves gazdasági lap újabb írásban is foglalkozott az üggyel: ebben Mark Gray EU-szóvivő is megerősítette, hogy a bizottságnak aggályai vannak a magyar törvények miatt, és azt akarja, hogy egyelőre ne fogadják el őket.

Kedden az Europolitics.info, szerdán az EurActiv hírportál is beszámolt az ügyről, az Irish Times pedig szintén részletesen foglalkozott Magyarország helyzetével. Utóbbi azt írta, hogy Magyarország forró éve úgy ér véget, ahogy elkezdődött: "a populista kormány hárítja a világ politikai és gazdasági nehézfiúinak kritikáját". A lap a Barroso-levél mellett a január elsején életbe lévő alkotmány külföldi kritikáiról is beszámol, és azt írja, "kevesen várnak kompromisszumot Orbántól, miután év elején vállrándítással elintézte a médiatörvényt ért kritikákat".