Magyarország és Csehország már recesszióban lehet

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint valószínűleg Csehország lesz az első térségbeli gazdaság, amely megérzi az egyre inkább terjeszkedő euróválság következményeit. A Capital Economics úgy véli: már Magyarország is recesszióban van.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszak adatsorai újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a felzárkózó európai térség "sem fogja épségben megúszni" az euróövezeti viharokat, és az előremutató jelzőszámok arra vallanak, hogy Magyarország és Csehország már recesszióban lehet - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics közgazdászai előrejelzésükben közölték, hogy a kelet-közép-európai régió egészében jórészt stagnálásra számítanak 2012-ben az idei évre várt 4,5 százalékos átlagos térségi növekedés után, ám ha a valutaunió rendezetlen körülmények közepette szétesik, és ezt bankválság követi Nyugat-Európában, az a felzárkózó európai gazdaságokban a 2008-2009-essel vetekedő mélységű recessziót okozhat.

A cég szakértői szerint a kelet-közép-európai térségben Csehország a legnyitottabb gazdaság, és így az elsők között érzi meg az eszkalálódó euróválság következményeit. Valószínűleg Csehország lesz az első térségbeli gazdaság, amely visszasüllyed a recesszióba - áll a Capital Economics elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor az eddigi adatok arra utalnak, hogy Csehországgal együtt a magyar gazdaság is már recesszióban lehet. A ház véleményének alátámasztására felidézte, hogy a magyar feldolgozóipar beszerzőmenedzser-indexe a múlt hónapban 2009 óta nem mért mélységbe süllyedt, a fogyasztói bizalom pedig "összeomlóban van... ami nem jó jel a háztartási fogyasztás szempontjából".

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek. Magyarországnak az EBRD a jövő évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

Az euróválságról szóló írásainkat itt olvashatják.