Tartja magát a kormány a plusz egy MNB-alelnökhöz a jegybanktörvény javaslatában

Vágólapra másolva!
Lezajlott a jegybanktörvény vitája a parlamentben kedden délelőtt. A vitában Rogán Antal fideszes képviselő elmondta, hogy az új törvénybe átültetik az Európai Központi Bank javaslatainak kilencven százalékát, de vannak olyan pontok, amelyekben vitatkoznak az EKB-val. A kormány tartja magát a plusz egy MNB-alelnök delegálásához, valamint a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségéhez.
Vágólapra másolva!

Csak egy pontban tért el a benyújtott jegybanktörvény attól a tervezettől, amelyet a kormány az Európai Központi Banknak (EKB) küldött - mondta Rogán Antal a jegybanktörvény parlamenti vitájában. A fideszes képviselő elmondta, hogy az EKB leveleiben 15 pontot javasolt, ebből 13-at maradéktalanul átültetnek, köztük az EKB bérezési javaslatát, azt, hogy csak monetáris és működési ügyekben számoltathassa be a jegybankot a parlament, azt, hogy az MNB ne finanszírozhassa a költségvetést közvetlenül.

Támogatja a kormányoldal, hogy a monetáris tanács tagjai ne fogadhassanak és ne kérhessenek külső tanácsot, illetve, hogy a jegybank igazgatósági tanácsának ülésén a kormány csak megfigyelőként vehessen részt. Több pontot csak egyértelműsít a kormány - jelezte Rogán Antal.

A képviselő bejelentette, hogy még a keddi ülésnapon benyújt egy olyan módosító javaslatot, amellyel visszatér a monetáris tanács egy évvel korábbi jelölési rendje, vagyis az Országgyűlés fogja megválasztani a tagokat.

Tartja magát a kormány a plusz egy MNB-alelnökhöz

A monetáris tanács jogkörét azonban ki akarják bővíteni a jegybank elnökének rovására. Rogán szerint ebben a pontban intézményi vita van szerte Európában, ahol az erős elnök és az erős tanács ugyanúgy megtalálható. Rogán elmondta, hogy azt viszont megfogadják, hogy az átmeneti időszak után vezessék át az elnököt gyengítő szabályokat.

A jegybanktörvény vitájában a fideszes képviselő elmondta, hogy vannak olyan pontok, amelyekben vitatkoznak az Európai Központi Bankkal. Az EKB elvárása, hogy stabil legyen az intézményrendszer, ne változtassa az állam minden évben a szabályokat. Rogán ezzel egyetértett, ugyanakkor a kétharmados védelemre hivatkozva hárította el a szükséges kiigazításokat.

A képviselő szerint az EKB felvetette ugyan, de nem kifogásolta az alelnökök számának kibővítését, így a kormány tartja magát az plusz egy alelnök delegálásához. Rogán azzal indokolta ezt, hogy az elnök és az alelnökök mandátuma egyszerre jár le, így a plusz egy tag tudja majd megtestesíteni a monetáris politika folyamatosságát.

Átveszik a fentiek mellett azt az ajánlást, hogy a jegybank elnöke legyen független a költségvetési tanácsban. Rogán Antal elmondta, hogy a jegybank szakmai véleményét meg fogja jeleníteni az elnök, a költségvetési tanácsban azonban nem lesz köteles ehhez tartani magát.

Európa a pénzügyi felügyelet és jegybanki funkciók összevonásának irányába halad - mondta Rogán, amellett érvelve, hogy össze akarják vonni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét az MNB-vel. Azonban nem azonnali összevonást akarnak, csupán a lehetőségét teremtik meg, hogy akár 2013-ban, akár 2014-ben megtegye a parlament - jelentette ki a képviselő.

Az [origo] értesülései szerint személyes hangvételű levelében éppen a PSZÁF és az MNB összevonásáról szóló javaslat visszavonására szólította fel Orbán Viktort José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Erről itt olvashat bővebben.