2,7 millliárd forintos lakásfelújítási pályázatot ír ki a kormány

Vágólapra másolva!
Az energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentése szerint az idei kvótabevételekből közel kétmilliárd forintos pályázatot hirdet a panelprogram folytatására, további kétszáz pályázatra pedig 700 milliós pótelőirányzatot ír ki a fejlesztési minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az idei kvótabevételekből közel kétmilliárd forintot a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Panel II Alprogram forráshiányának csökkentésére, míg 700 millió forintot a "Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogramra" benyújtott pályázati igények forráshiányának pótlására fordít a kormány.

A lakásfelújítási-energiahatékonysági programoktól azt várta a kormány, hogy az az építőipar, így a gazdaság növekedéséhez fog hozzájárulni.

Az új Széchenyi-tervben az áll: "az épületenergetikai fejlesztések ösztönzése kiváló lehetőséget jelent a gazdaság élénkítésére rövidtávon - akár egy éven belül - az építőipari kis- és középvállalkozások megrendeléseinek növelése által, 3-5 éven belül pedig a lakossági fogyasztás növekedése miatt, amelynek forrását a fejlesztések eredményeként képződő energiamegtakarítás kínálja majd. A zöldenergia-fejlesztés ösztönző hatásainak köszönhetően új lendületet kaphatnak a zöldipar területén tevékenykedő kkv-k, továbbá az alprogram által támogatott beruházások és fejlesztések új piacot jelenthetnek a magyar gazdaság valamennyi ágazatában".

A források azonban annak ellenére szűkösnek bizonyultak, hogy komoly igény mutatkozott a felújítási programokra. Nyáron két nap után fel kellett függeszteni az energiahatékonysági-lakásfelújítási pályázatot, mert a beérkezett igény meghaladta a keretet. Októberben Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár már bejelentette a panelprogram felújítását, akkor 1,6 milliárd forintot csoportosított át a kormány.

Bencsik egy Bartók Béla úti felújított társasház ünnepélyes átadásán, Budapesten bejelentette, hogy az október elején meghirdetett, 2,97 milliárd forint keretösszegű, napkollektor-rendszer kiépítést támogató ZBR-konstrukció beadási határidejét 2012. március 31-ig meghosszabbítják. Az eddig beadott 1874 pályázat támogatási igénye közel 1,313 milliárd forint, a tervezett fejlesztések összesen 1918 lakóegységet érintenek.

Januárban további 200 pályázatot bírálnak el, ezek fedezetére 700 milliós pótelőirányzatot biztosít a fejlesztési minisztérium. A tárca közölte, hogy 1,995 milliárd forint keretösszegből a ZBR Panel II Alprogramban 60 lakás alatti pályázatokból 27, a 60 lakás feletti pályázatokból 25 jut támogatáshoz, ami együttesen több mint 3442 lakóegység felújítását teszi lehetővé. Budapest 39, a vidék pedig 61 százalékkal részesedik - közölte a minisztérium.