Tovább módosítaná a jegybanktörvényt Rogán Antal

Vágólapra másolva!
Újabb indítványokat nyújt be Rogán Antal a gazdasági bizottság fideszes elnöke, hogy módosítsa a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslatot. A pénteken benyújtott indítványait a jegybank elnöke a kormány képviselője is támogatja, Simor András szerint ugyanakkor a jegybanktörvény idei elfogadása "kicsit hazárdjáték".
Vágólapra másolva!

Hétfő délutáni ülésén dönthet a parlament gazdasági és informatikai bizottsága Rogán Antal újabb módosító indítványairól, amelyet a jegybanktörvényhez nyújt be. Az újabb indítványokról a bizottság hétfő délelőtti ülésén beszélt Rogán Antal, de a javaslatok tartalmát egyelőre nem árulta el a bizottság fideszes elnöke.

A fideszes politikus pénteken a jegybanktörvényhez már két módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek (ezekről bővebben itt olvashat). Az egyik módosító javaslat kiveszi a kormány törvénytervezetéből azt a pontot, amely a jegybank alelnökének fizetésében korlátozná az MNB-ben dolgozók bérét. A másik javaslat pedig arról szól dióhéjban, hogy az MNB-nek folyamatosan figyelnie kell, az egész pénzügyi rendszerben nőnek-e a kockázatok, és azokat kezelnie, csökkentenie kell.

Ezeket a bizottsági ülésen jelen lévő Simor András jegybankelnök és a kormányt képviselő Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) helyettes államtitkára is támogatta.

Simor szerint a kormány hazárdjátékot játszik

Simor András ugyanakkor az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes megfontolni az Európai Központi Bank (EKB) jegybanktörvény tervezetéről nyilvánosságra hozott kritikáit és szerinte "félő, hogy a gyors törvényhozásban hiba születhet". Az EKB múlt héten a Monetáris Tanács tagjainak számát, a kinevezések rendjét, az alelnökök számát, és az MNB elnökének a Költségvetési Tanácsban betöltött szerepét is kritizálta.

Simor András hozzátette: az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja nyilvánvaló tette, hogy múlt heti, idő előtti hazatérésük egyik oka a jegybanktörvény tervezete volt. Simor András szerint ezért alaposan meg kellene fontolni a módosító javaslatokat, ehhez több időre lenne szükség. "Attól félek, hogy a jegybanktörvény idei elfogadása kicsit hazárdjáték az ország pénzügyi biztonságával" - fogalmazott az MNB elnöke azt kérve, hogy fontolják meg minden lépésnek a következményét, amelyek nagyon súlyosak lehetnek.

Rogán Antal erre válaszul azt mondta, hogy megpróbálják összefoglalni az EKB észrevételeinek jelentős részét, és amelyekkel egyetértenek, azokat módosító indítvány formájában beterjesztik. Közölte: pénteken az Országgyűlés a módosító indítványokról dönt, és ha maradnak nyitott ügyek, akkor azokat zárószavazás előtti módosító indítványként is rendezni lehet. Azt mondta még, hogy a tervek szerint a parlament a két ünnep között két ülést is tart, még ott is alakítható a szöveg. Szerinte elegendő a munkához a rendelkezésre álló időkeret.