Szakmai szinten együttműködik a kormány a jegybankkal

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Pleschinger Gyula szerint szakmai szinten együttműködnek az MNB-vel annak ellenére, hogy a vezetők szintjén éles konfliktusban áll a kormány és a jegybank. Az államtitkár szerint a kormány nem adta fel az államadósság elleni küzdelmét, 2014-re 65 százalék alatt lehet a GDP-arányos adósság.
Vágólapra másolva!

Szó sincs arról, hogy feladtuk volna az adósság leépítésének tervét, 2014-ig el szeretnénk érni a 64-65 százalékos GDP-arányos szintet - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pleschinger Gyula,a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki a minisztériumot képviseli az IMF-EU-tárgyalásokon.

Az államtitkár szerint átmeneti időszakra van szükség a stabilitási törvényben meghatározott adósságcsökkentés gyakorlatba való átültetéséhez, de az adósságcsökkentést nem adták fel. Zavart okozott ugyanis a december elején benyújtott javaslat, amely 2015. január 1-jétől léptetné csak életbe a stabilitási törvény államadósságra vonatkozó rendelkezését. Pleschinger Gyula szerint az átmeneti időszakban a konvergenciaprogram célkitűzéseit követik, amely a költségvetés hiányát leszorítva csökkenti az államadósságot.

A bankokkal kötött megállapodáshoz az MNB is hozzájárult, a kormány és a jegybank közti konfliktus azonban fennmaradt. Az államtitkár nem kívánta kommentálni Simor András jegybankelnök szavait, aki az új jegybanktörvény miatt totális hatalomátvételről beszélt, azt azonban elmondta, hogy szakmai szinten együttműködik az MNB és az NGM. Egy kormánypárti javaslat lehetővé tenné Simor András lefokozását.

Pleschinger szerint azonban alsóbb szinteken jó az együttműködés, a kormány növekedési terveihez hozzájárulhat a jegybank a rendelkezésére álló eszközökkel. "Egy hajóban ülünk az MNB-vel" - mondta, az eszközöket azonban nem részletezte, csupán azt, hogy "mindannyiunk érdeke az, hogy a növekedés a lehető legmagasabb legyen Magyarországon".

Az államtitkár azt mondta, a 2008-as IMF-EU-hitelcsomagból nagy devizatartalékokat épített fel az MNB, amely megteremti az alapot, hogy az ország önállóan döntsön gazdaságpolitikájáról. "Keményen törekszünk arra, hogy eladjuk a magyar sztorit a befektetőknek, befektetési alapoknak" - mondta.

Az interjúban az államtitkár azt mondta, hogy a végtörlesztés ügyében "egyáltalán nem biztos, hogy egy nemzetközi bíróságon vesztene az állam". Pleschinger arról nem beszélt, hogy boríthatja-e a gazdaságpolitikát a végtörlesztés uniós bírósági elkaszálása, de szerinte az állam a terhek harmadának átvállalásával kiegyezett a bankokkal.