2012-ben drágább lesz autózni, cigizni, fűteni

magyar gazdaság, 2012-es változások, ÁFA,
Vágólapra másolva!
Több szempontból is megdrágul az élet az idei évben, többe kerül például autózni, cigizni és fűteni, mint tavaly. Az általános dráguláshoz leginkább az áfaemelkedés járul hozzá. Idén jönnek az egyéni nyugdíjszámlák és heteken belül kiderülhet az, hogyan akar még segíteni a közalkalmazott devizahiteleseknek a kormány. Az [origo] összeszedte a legfontosabb, a pénztárcákat is érintő változásokat.
Vágólapra másolva!

Az új év egyik legfontosabb változása, hogy a legtöbb fogyasztási cikket terhelő általános forgalmi adó (áfa) 25-ről 27 százalékra nő, ez azt jelenti, hogy a 2006-ban még 15 százalékos áfakulcs öt év alatt közel a kétszeresére emelkedik. Az áfaemelés szinte biztosan az árak emelkedéséhez vezet, a kérdés csak az, hogy a kereskedők teljes egészében áthárítják-e az emelkedést a fogyasztókra.

A magyarországi Tesco vezérigazgatój az az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy "most, amikor az ár minden korábbinál fontosabb, ez valóban pofon a szektornak, de főképp a fogyasztóknak". A 27 százalékos áfakulcs az Európai Unióban a legmagasabb az áfa, és világviszonylatban is dobogós helyezést ér, Dzsibutiban 33, St. Lucia szigetén 40 százalékos az adómérték.

Nő a rezsi, drágább lesz az autózás és a cigizés

Az áram ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal nő - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a két ünnep között. Az idén újonnan bevezetett baleseti adót részben kompenzálja, hogy a kötelező felelősségbiztosítási kampányban nagyon alacsony díjakkal rukkoltak elő a biztosítók, de az autósoknak még így is minden biozonnyal növekedni fognak a terhei. Az áfaemelés miatt jó eséllyel drágább lesz az üzemanyag. Emellett jövőre megszűnik a legnépszerűbb és legolcsóbb négynapos autópálya-matrica, amely az idén 1650 forintba került. A személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló, hetinek nevezett, valójában10 napos vignetta lesz, az e-matricák díja pedig az euró/forint árfolyam változásához igazodva valamennyi kategóriában átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek január 1-jétől.

Jelentősen megdobhatják a cigaretta árát a jövőre tervezett jövedékiadó-emelések, ha a gyártók érvényesítik az adóemeléseket, akkor dobozonként több mint száz forintot ugorhat egy év alatt a cigi ára. Nem ússzák meg a drágulást a sodrós dohányt szívók sem.

Ötödével nő a minimálbér

Jóval magasabb lesz a minimálbér, a Magyar Közlönyben karácsony előtt megjelent rendelet szerint a minimálbér összege január 1-jétől 93 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 108 ezer forint lesz, szemben az idei 78 ezer, illetve 94 ezer forinttal, azaz előbbi több mint 19, utóbbi pedig közel 15 százalékkal emelkedik. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára december közepén azzal indokolta a jelentős emelést, hogy a jövő évi adóváltozások nyomán ne csökkenjen a minimálbért keresők jövedelme. Az emelés költségeit a kormány részben kompenzálja, a minimálbér feletti bérek esetében pedig nemcsak ezzel, hanem azzal is próbálja rászorítani a cégeket az emelésre, hogy az ezt elmulasztó vállalkozásokat kizárja az állami közbeszerzésen való indulásból.

Kvázi kétkulcsos lesz az szja

Bár a kormány kommunikációja szerint marad egykulcsos a személyi jövedelemadó, ám a drasztikus minimálbéremelés forrását az szja-rendszer átszabásával oldja meg, gyakorlatilag kétkulcsos adóztatást hoz létre. Az átlagbér felett, havi 202 ezer bruttó felett keresőknél megmarad a szuperbruttó adóalap, vagyis az átlagbér feletti részt fel kell szorozni 1,27-tel, és erre kell vetíteni a 16 százalékos személyi jövedelemadót. Ez lényegében azt jelenti, hogy az átlagbér alatti jövedelem után 16, az afeletti jövedelemrész után 20,32 százalékos lesz a elvonás.

Többfajta BKV-jegy lesz

Változatlanok maradnak jövőre a BKV jegyárai, de bevezetnek egy új terméket. Január elsejétől kapható a csoportos napijegy, amelyet 2-5 ember használhat együttes utazásra a vásárló által megszabott időponttól 24 órán át a BKV teljes vonalhálózatán, illetve a HÉV-en Budapest közigazgatási határáig. Az új jegy ára 3100 forint lesz.

Kibővítik a kisgyermekes bérlet felhasználóinak körét is, valamint bevezetik a közlekedési társszolgáltatók jegyéhez kapcsolódó kombijegyet is. A jegyárakkal szemben a pótdíjak összege jelentősen emelkedik: a bliccelőknek januártól a helyszínen az eddigi 6000 helyett 8000 forintot kell fizetniük. Ha harminc napon belül rendezik a tartozásukat, akkor az az eddigi 12 ezer helyett 16 ezer forintjukba kerül majd, ha viszont harminc napon túl, akkor 24 ezer helyett 32 ezer forintba.

Jövőre megjelenik az Erzsébet-kártya

A parlament november 21-én, az adótörvények módosításával döntött arról, hogy januártól állami monopólium lesz a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalványok kibocsátása. Az úgynevezett Erzsébet-kártyák gyártása december végén még el sem kezdődött, ezért legkorábban februárban kaphatják meg azokat a munkavállalók.

A munkaadók az eddiginél jóval kevesebb jegyet adhatnak majd a dolgozóiknak, és egyelőre a kisebb boltok mellett csak két magyar bolthálózatban, a Coopban és a Reálban lehet majd őket beváltani. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelettervezete szerint az elektronikus Erzsébet-utalvány úgy működik majd, mint egy bankkártya. Az Erzsébet-utalvány havi ötezer forintig minősül majd béren kívüli juttatásnak.

Maradt az eva, jött a pornóadó

Bár az év során szó volt arról, hogy a kormány megszünteti az egyszerűsített vállalkozási adót, végül megmaradt. Az eva-körbe jelentkezés bevételi értékhatára 25 millióról 30 millió forintra, az eva kulcsa 30 százalékról pedig 37 százalékra emelkedik.

Bevezetik viszont 2012-ben az úgynevezett pornóadót: a kulturális adó részleteiról szóló szabályok szerint a pornográf tartalmú termékek után 25 százalékos befizetési kötelezettséget rögzít.

Jönnek a nyugdíjszámlák, meghosszabbodik az árfolyamrögzítés

A kormány ígérete szerint jövőre elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, aki december 31-ig a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja volt, december 17-én azt nyilatkozta, elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása. Az új rendszer kidolgozására parlament gazdasági bizottsága még tavaly februárban nyújtott be egy javaslatot a parlamentnek, amelyben kezdeményezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére.

Selmeczi Gabriella decemberben azt mondta, az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.

A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében meghosszabbítják és olcsóbbá teszik az árfolyamrögzítést, vsizont lezárták és feszesebbé tették a végtörlesztést. A közalkalmazottak januárban megtudhatják, milyen felétetlekkel juthatnak munkaadói kölcsönhöz az állami intézményektől.