Megszüntette a parlament a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat

Vágólapra másolva!
Egy módosító javaslat elfogadásával megszüntette a parlament a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat, így januártól annak a több mint százezer embernek a befizetései is az állami kasszába kerülnek, akik nem léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül. A javaslat szerint - amellyel a többi között az egykulcsos személyi jövedelemadót is rögzítő, a pénzügyi stabilitásról szóló kormányzati előterjesztés egészült ki - a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A jogszabály egészéről várhatóan pénteken dönt az Országgyűlés.

A módosító javaslatot a múlt héten pár órával azután nyújtotta be a parlamentnek a költségvetési bizottság, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy valószínűleg 2013-ban is átirányítják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjkasszába, és arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az állami pillérbe való átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki eddig fenntartotta magánpénztári tagságát. Orbán Viktor miniszterelnök másnap, pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magán-nyugdíjpénztári befizetések "mostantól mindig az állami kasszába mennek". A Stabilitás Pénztárszövetség a bejelentés után azt mondta, a javaslat a magán-nyugdíjpénztári pénztári szektor végét jelentheti.