Egyelőre nem változik Dél-Korea adósosztályzata

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem befolyásolja Dél-Korea adósosztályzatának besorolását Kim Dzsong Il észak-koreai államfő halála - közölték a világ vezető hitelminősítői. Ugyanakkor figyelik a térség pénzpiacainak fejleményeit. Az ázsiai részvényárfolyamok nagyot estek a halálhír bejelentése után.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings hétfőn azt közölte, hogy Dél-Korea adósosztályzata marad az A+ kategóriában, mert egyelőre korai arról beszélni, hogy növekedtek-e a kockázatok az észak-koreai vezető halála miatt. A hitelminősítő a múlt hónapban stabilról pozitívra változtatta a Dél-Korea hosszú lejáratú adósságának osztályzatára vonatkozó kilátását.

Hasonló véleményen vannak a Moody's Investors Service elemzői is: ennél a hitelminősítőnél az A1 kategóriában szerepel az adósosztályzat, stabil kilátással.

Közben a dél-koreai pénzpiaci felügyeleti szervek, a pénzügyminisztérium és a jegybank képviselői hamarosan tanácskozást tartanak, hogy megvitassák a helyzetet, és az esetleges teendőket arra az esetre, ha az észak-koreai hatalomátvétel zavarokat okozna a térség pénzpiacain.

Az ázsiai részvényárfolyamok estek a halálhír bejelentése után: a szöuli tőzsde vezető mutatója háromheti mélyponton több mint háromszázalékos csökkenéssel zárt. A dél-koreai von is jelentősen gyengült a dollárhoz képest, és tízheti mélypontra zuhant.