Barroso két törvény visszavonására szólítja fel Orbánt

magyar EU-elnökség, soros elnök, Jose Manuel Barroso, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az [origo] értesülései szerint személyes hangvételű levélben szólította fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. Az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden megerősítette, hogy Barroso elnök levelet írt Orbán Viktornak, részleteket azonban erről nem árult el.
Vágólapra másolva!

"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. Az [origo] által megismert kétoldalas levélben az Európai Bizottság elnöke arról ír, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhetnek az uniós alapszerződéssel és a különböző EU-ajánlásokkal is. Tehát ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd őket. Barroso arra kéri a miniszterelnököt, hogy ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".

Barroso részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezetről. "Az Európai Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a (...) törvény összhangban van-e az Alapszerződés 130-as cikkelyével. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait" - írja az elnök. A levélben megnevezett cikkely az uniós alapszerződésben a jegybankok teljes függetlenségét írja elő a tagállamokban.

Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabálytervezet visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott - egy esetleges kölcsönmegállapodásról szóló - tárgyalások megszakadásához a múlt pénteken. Barroso kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal". Barroso azt is fájlalja, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottság elnöke a levél végén egy általános, személyes üzenetet is megfogalmaz Orbán felé. "Egyetértek önnel abban, hogy figyelembe kell vennünk a szélesebb kontextust, az európai pénzügyi rendszer turbulenciáit. Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai azonban elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Ezért egy esetleges programnak ennek megfelelően kell megoldásokat tartalmaznia" - írja Barroso. Levele végén reményét fejezi ki, hogy a tárgyalások hamarosan folytatódnak, és az általa említett kérdésekben "gyümölcsöző együttműködés" kezdődik.

Az [origo] hétfőn este kereste a miniszterelnök szóvivőjét, Szijjártó Pétert és sajtóstábjának vezetőjét, Havasi Bertalant, de egyikőjüket sem sikerült elérni, a mobiltelefonjukra küldött üzenetre egyelőre nem reagáltak. Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter az MTI-nek reagált az [origo] értesülésére. A kormányfő szóvivője azt mondta, hogy Orbán Viktor valóban kapott levelet José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, de "nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal". "A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

Az Európai Bizottság és az IMF delegációja a múlt héten idő előtt utazott haza arról az előzetes tárgyalásról, amelynek célja a Magyarország által kért pénzügyi segítség előkészítése volt. Ollie Rehn pénzügyi biztos a Barroso-levélhez hasonlóan a jegybankra vonatkozó szabályozást jelölte meg a váratlan hazautazás okaként.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, az Orbán-kormány már hetekkel ezelőtt tisztában lehetett azzal, hogy mit vár tőle az IMF és az Európai Bizottság. November végén egy megbeszélést direkt azért hívtak össze Brüsszelben, hogy a tagállamok kitalálják, az Európai Bizottság milyen álláspontot alakítson ki Magyarországgal szemben, és ennek képviseletére fel is hatalmazzák a testületet. Az Európai Bizottság megkapta a tagállamok jóváhagyását ahhoz, hogy milyen témákra koncentráljanak a megkötendő hitelmegállapodás gazdaságpolitikai feltételeiben.

Brüsszelből származó értesüléseink szerint a megnevezett területek között volt a konvergenciaprogramban vállalt hiánycélok szigorú betartása, a költségvetési hiány fenntartható csökkentése, de a kulcsterületek között volt a jegybanki függetlenség garanciájának biztosítása és a közpénzügyi szabályozás kérdése is.