Adósságrendezést akar Írország az uniós paktumért cserébe

Vágólapra másolva!
Feltételekhez köti Írország, hogy csatlakozik-e az eurózóna megmentésére kitalált uniós kormányközi egyezményhez - közölte az ország pénzügyminiszter-helyettese. Az írek államadósságuk elnapolását kérik a csatlakozásért cserébe. Ezzel Írország az eurózóna első tagállama, amely a paktum aláírását ellentételezéshez köti.
Vágólapra másolva!

Adósságterheinek jelentős csökkentését követeli Írország cserébe azért, hogy részt vegyen az euróövezeti országok új költségvetési paktumában - mondta Brian Hayes ír pénzügyminiszter-helyettest vasárnap a The Sunday Business Post című ír gazdasági lapnak. A miniszterhelyettes szerint ugyanis "nem nyerő az az elképzelés, hogy megállapodás nélkül, adósságunk jelentős átrendezése nélkül" menjenek bele a paktumba.

Írországban népszavazást kell majd kiírni arról, hogy az ország csatlakozzon-e az új rendszerhez, amely az EU-n belül közös gazdasági kormányzást hozna létre. "Mielőtt föltesszük a kérdést [népszavazásra], meg kell oldani [az adósság kérdését], és ezt már kezdik érteni EU-szinten is" - nyilatkozta Hayes.

A miniszterhelyettes szerint Írország törleszteni fogja az adósságait, ez nem kérdés. Ugyanakkor hosszabb lejáratot szeretne hiteleinek, hogy be tudja indítani a gazdaságot, és 2-3 százalékos növekedést érhessen el a következő években" - mondta.

Az EU legutóbbi, december 9-én zárult csúcsértekezletén született megállapodás arról, hogy kormányközi egyezménnyel központosítják az EU egyes gazdasági és pénzügyi folyamatait. Eszerint az Európai Bizottság többek közt közös gazdasági kormányzást valósítana meg, és ellenőrizné a tagállamok költségvetés-készítését és államadósság-kibocsátását.

A 17 euróövezeti ország vállalta, hogy erről kormányközi egyezményt ír alá, és a remények szerint a paktum jövő tavasszal életbe léphet. Másik kilenc EU-tagország kormánya, közte Magyarországé jelezte, hogy lehetségesnek tartja részvételét e folyamatban, de csak miután a nemzeti parlamentjük megvitatta azt. A brit kormány előre jelezte, hogy nem vesz részt a paktumban.

Írország az első euróövezeti ország, amely nyilvánosan hazai gazdasági feltételekkel hozakodik elő a részvételért cserébe. Az ír kormány mindenekelőtt a bankok tőkepótlásának költségéhez vár segítséget - refinanszírozást - az európai mentőalaptól (EFSF).

EU-s szakértők szerint a kormányközi megállapodás már márciusban életbe léphet, ha január végéig legalább kilenc aláíró országban törvénybe iktatják a legalább 17 közül. Eszerint az ír ratifikációra nincs égető szükség, azonban Írország esetleges kimaradása hosszabb távon valószínűleg gyengítené az euróövezeti rendtartást.