Simor: Van remény egy jó jegybanktörvényre

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél a jegybank "Horgony" című Budapesten tartott szakmai konferenciáján
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke által benyújtott két módosító indítvány nagyon pozitív irányba befolyásolja a parlament előtt lévő jegybanktörvény-javaslatot.
Vágólapra másolva!

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint van remény arra, hogy jó jegybanktörvény szülessen, a pénteken beadott módosító javaslatok, főleg a Rogán Antal (Fidesz), a parlament gazdasági bizottságának elnöke által benyújtott két módosító indítvány nagyon pozitív irányba befolyásolja a parlament előtt lévő jegybanktörvény-javaslatot.

Simor András jegybankelnök a Duna Tv péntek esti Közbeszéd című műsorának vendégeként kijelentette: a jegybanki függetlenség hangoztatása az MNB részéről nem öncélú, arra szolgál, hogy a nemzeti bank tevékenysége révén el lehessen érni az árstabilitást, és az MNB az ország pénzügyi stabilitásához is hozzá tudjon járulni.

Simor András nem értékelte azt, hogy az IMF és az EU delegációja hazautazott, annyit mondott, hogy a váratlan döntés hatása nem jó, mint rámutatott, a forint már gyengülni kezdett. Kifejtette: amikor a kormány úgy döntött, hogy új megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, a piac nagyon pozitívan fogadta, beárazta, a váratlan elutazás viszont kedvezőtlenül érintette, érinti a magyar eszközözők árazását.

Simor András kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy nem túl korán utazott-e el az IMF/EU-delegáció, hisz a váratlan elutazás oka épp a jegybanktörvény tervezett elfogadása volt, és ehhez még érkeztek módosító javaslatok. Az MNB elnöke kiemelte: a lényeg, a legfontosabb az, hogy olyan jegybanktörvény szülessen, amely "azokat a célokat, amelyeket a magyar Országgyűlés kijelölt az MNB számára, a leginkább szolgálja".

A jegybankelnök Rogán Antal módosító javaslatáról kiemelte: a fideszes képviselő módosító javaslata rendkívül fontos, hiszen a gazdasági válság egyik tanulsága az volt, hogy a bankrendszert nemcsak egyedileg kell nézni, a bankrendszer tagjainak nemcsak egyedileg kell megvizsgálni a likviditását, a tőkehelyzetét, hanem a bankrendszer egészének stabilitását is figyelni kell, és kell arra eszközöket találni, amelyekkel az egész rendszer stabilitását meg lehet őrizni. Erre a legalkalmasabb intézmények a világban a jegybankok. Rogán Antal javaslata azt biztosítaná, hogy a jegybank ezt a feladatot megkapja, és eszközöket is kap majd hozzá remélhetőleg - emelte ki.

A jegybanktörvény-javaslat nem most állt elő, több alkalommal tárgyalták, "én két kormányülésen jártam, hivatalos véleményt adtunk a javaslatról, és azután került a parlament elé" - emelte ki.

A PSZÁF és az MNB összevonásának lehetőségéről elmondta: "nekünk a nemzeti bankban van erről egy elvi álláspontunk, amely nem változott, ugyanez volt 3 évvel, 4 évvel ezelőtt. Mi azt gondoljuk, hogy egy egységes, egyesített nemzeti bank és pénzügyi felügyelet hosszú távon hatékonyabban tudja a feladatait ellátni".

Simor András hozzátette, hogy a nemzetközi példák azt mutatják, a nemzeti bankokba olvasztják be a felügyeletet, olyanra nem volt példa, hogy jegybank olvadt volna be a felügyeletbe - tette hozzá.

Simor András hangsúlyozta: az új szervezet egyik alelnöke lett volna az MNB elnöke az erről szóló javaslat alapján, ez ellenkezik az uniós alapszerződéssel, mert az kimondja, hogy a jegybank elnökét a mandátuma közben "nem lehet lefokozni".