Lázár állami monopóliummá tenné a cigarettaárusítást

Vágólapra másolva!
Kétezer lakosonként egy, kizárólag kisvállalkozás kezében lévő üzletben lehetne a jövőben dohánytermékeket árusítani Lázár János törvényjavaslata alapján. A tervezet szerint a dohányforgalmazás állami monopólium lenne, amire 20-30 éves koncessziókat írnának ki, de ideiglenesen az állam saját cége is megoldhatná.
Vágólapra másolva!

"Dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység" - áll abban a törvényjavaslatban, amelyet pénteken terjesztett a parlament elé Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és kilenc képviselőtársa. A javaslat értelmében az állam ezt a jogot csak koncessziós szerződés keretében, meghatározott időre - minimum 20, de legfeljebb 30 évre - engedheti át.

A tervezet szerint a koncessziókra nyilvános pályázatot kell kiírni úgy, hogy minden településen legyen legalább egy üzlet, ahol dohányterméket árulnak. Kétezer lakos alatt csak egy üzlet lehetne településenként, e fölött minden kétezer lakosra juthatna egy-egy üzlet. A pályázat elbírálásánál előnyben kellene részesíteni a csökkent munkaképességű, legalább három hónapja munkanélküli vagy szülési szabadságról visszatérő jelentkezőket.

A koncesszióra csak egyéni vállalkozó, kkt. vagy bt. pályázhat, egy személynek legfeljebb kilenc koncessziós szerződése lehet. Eredménytelen pályázat esetén az állam egy maga alapította részvénytársaságon keresztül, vagy egy, a cég által kiválasztott szolgáltató útján árusíthatna dohánytermékeket az adott településen. A pályázatot azonban a javaslat szerint hathavonként újra ki kellene írni.

A dohánytermékeket kizárólag erre a célra szolgáló üzletekben lehetne árulni, amelyekre ki is kellene tenni a "dohánybolt" feliratot, és egy nagy 18-as számot egy piros körben. A javaslat csak a kétezer lakosnál kisebb települések esetében engedné meg, hogy más termékekkel együtt forgalmazzák a dohányárut, de az üzleten belül el kellene azt különíteni.

Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a javaslattal az osztrák mintát vennék át, és magyar családi vállalkozások kezébe adnák a dohány-kiskereskedelmet. "Ha Ausztriában ez működik, Magyarországon is érdemes megpróbálni" - mondta a frakcióvezető, aki szerint a javaslattal el lehetne érni azt is, hogy a fiatalok nehezebben jussanak cigarettához, mint jelenleg.